maanantai 22. kesäkuuta 2009

Kauniin auringonlaskun kunniaksi kipaisimme esikoisen kanssa vielä aarimaalle. Poika laittoi rikkaruohoja kippoon (hänen omat viljelmänsä), minä istuttelin munakennoissa venähtäneitä pavuntaimia. Maahan kylvetyistä pavuista oli itänyt seitsemän, prosentuaalisesti ehkä kolmannes tai vajaa puolet. Onneksi siis oli nämä munakennotaimet!
Ensivuonna voisi ihan suosiolla kaikki pavuntaimet munakennoissa kasvattaa ja käydä istuttamassa vasta sitten kun on varmasti lämmintä. Tai vaihtoehtoisesti moninkertaisen harson alle... ja sama herneille. Herneistä nimittäin toinen penkki oli itänyt lähes täysin, mutta toisesta oli jäänyt itämättä liki kaksi kolmesta! Harmikseni en muista kumpi oli kumpaa, tai siis mitä hernettä ylipäänsä. Taisi olla pussillinen Lidlin sokerihernettä ja pussillinen silpoydinhernettä.
Aarimaalle oli myös tullut lisää rikkiksiä, pääasiallisesti monivuotisista juurakoista kasvanutta voikukkaa, juolavehnää sekä leskenlehteä. Niin ja jotain tuntematonta... liekö ohdake tms?? Myös siemenestä itäneitä, vaan niitä en laisinkaan tunnista. En kuitenkaan jäänyt haraamaan kun itikat kävivät turhan hanakasti kimppuun. Ehtiihän tuota vaikka seuraavalla kerralla kun käyn lantut... siis NAURIIT kylvämässä.
Istutin myös viimeisin kurpitsan. Vähän jäi epäselväksi tuleeko siitä jättikurpitsa vai kesäkurpitsaa, kun taimikipot olivat menneet sekaisin. Tulisi nyt kuitenkin edes jotain! Istuttamisen yhteydessä kastelin koko penkin, siis kurpitsan sekä kuusi avomaankurkuntaimea, lantavedellä. Kannulliseen vettä laitoin jugurttikipollisen lantavettä, olisikohan ollut 1:10. Lantavesi vaahtosi vielä sekoittaessa, mutta haisi niin penteleen pahalle, että päätin sen olevan valmista. Lantavettä meni kaksi kannullista, sen lisäksi vielä kastelin kannullisella vettä ilman lannoitetta.
Kurkuntaimet jurottivat ts. eivät olleet juurikaan kasvaneet sitten istutuksen (viikko sitten??). Kurpitsan taimet toisessa penkissä kasvoivat sentään edes jonkin verran, niitäkin voisi (lantavedellä) kastella niin reipastuisivat.
Perunat sentään olivat tulleet reilusti pintaan, ja kehäkukatkin olivat hengissä. Siemenistä kylvetyistä ei kyllä taida tulla mitään... (mm. korianteria ja kehäkukkaa). Auringonkukkien suhteen voin jo toivoni heittää ja laittaa tilalle jotain muuta. Mihän tulisi nopeaan? Salaatti, kyssäkaali, retiisi.. jotain muuta?
Kaikki vaan taimista jatkossa, kele.
Jospa tämä tästä kun lämpöäkin luvattu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti