tiistai 23. kesäkuuta 2009

Takapuoli edellä

Mulla nää kylvötouhut vähän hukassa. En oikein osaa suoraan maahan kylvää, jotain pitää säätää siinä välissä. Nyt olen keksinyt, että siemenet on tosi kätevää idättää valmiiksi talouspaperin (oikeasti turhanpäiväisiä servettejä). Tosi kätevä tosiaan niitä venähtäneitä ituja servetistä erotella ja maahan varovasti asetella ja sitten toivoa, että jaksavat kasvaa isoiksi...
Aiemmin keväällä idätetyt porkkanat yllättäen ovatkin hengissä ja hyvässä vauhdissa, samoin tillit. En tiedä missä tilassa olisivat jos olisin suoraan maahan laittanut. Ainakin mustajuuret tuli ihan ok suorakylvönäkin, vaikka ikuisuus tuntuikin kuluvan ja kaikki eivät itäneet. Porkkanat ovat kieltämättä tasaiseen itäneet eikä juurikaan ole tarvinnut taimia rääkätä siirtelemällä tms.
Persiljat sen sijaan meni ihan persiilleen. Sopivaa kylvö-/istutuspaikkaa etsiessä unohdin ne sinne servetin väliin ja servetin autotalliin avohyllylle. Jep, kuivuivat ja kuolivat. Seuraava erä, jonka laitoin edellisten kuoltua, näyttäisi olevan hengissä, mutta ne laitoinkin het pian kylvölaatikkoon lyhyen liotuksen jälkeen. Fiksuna vielä laitoin kylvösten päälle ohuen hedelmämuovipussin. (Aiemmin jätin ohjeista huolimatta kylvölaatikon avoimeksi ja niinhän nuo kuivuivat kunnes hukutin kasteluveteen.)
Kun viikko sitten laitoin naurista, tilliä ja salaattia idätykseen kuvittelin viisastuneeni vahingosta. Niin vaan laiskuuttani ne tositoimet siirtyivät ja siirtyivät niin että lopulta kun tänään aamulla muistin pussiin kurkata, tulivat tillit jo yli, ja nauriit hyvää vauhtia perässä. Puuh.
Tillit asettelin kylvölaatikkkoon parempia aikoja odottelemaan (ts. sitä kun keksin minne ne laittaisin...). Nauriit vein illalla aarimaalle avomaalle.
Nauriin kylvö olikin oma shownsa (joskaan ei kovin vauhdikas). Aluksi kastelin kylvöä odotelleen naurispenkin ja haralla möyhensin kostunutta maata. Melkoista mutavelliä jopa... Maan kuivahtamista odotellessa harasin käytävää penkin vieressä ja vetelin möyheät maat rikkaruohoineen naurispenkin päälle.
Haralla vedin pienen kylvövaon, ja aloin asetella venähtäneitä nauriin ituja vakoon. Keksin laittaa idun saviklöntin sisälle niin, että vain sirkkalehdet hieman pilkottavat saven seasta. Idut saviklöntteineen laitoin noin kahdeksan sentin välein, hyvin riittivät. Lopuksi hukutin reppanat vesisuihkun alle ja vedin harson peitteeksi. Jännittävä nähdä kuinka käy!
Nauriiden laiton lisäksi hieman harasin ja nypin pahimpia rikkiksiä, kastelin kurkut, kurpat ja herneet sekä salaatin ja kaalin. Palsternakoille en paljon jaksanut ja kotona tuli mieleen että olishan ne korianterikylvöksetkin voinut kastella että itäisivät...
Aarimaalla ensimmäisestä naurisrivistä (kylvetty toukokuun loppupuolella) yksi nauris rehottaa, muut kituvat. Toisesta naurisrivistä (kylvetty kesäkuun alussa) ei ole ensimmäisetkään itäneet. Kehäkukat perunapenkissä ovat sentään itäneet ja eilen laitetut pavut ovat vielä hengissä. Avomaankurkkuihin on alkanut lehteä tulla. Innostuivatkohan nokkoskäytteestä ja kastelusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti