maanantai 3. elokuuta 2009

Kaali- ja porkkanamaat

kirjataanpa samantien pihamme kasvimaan kuulumiset.

Kaalimaa puksuttaa eteenpäin. Vähän on kaalien lehdet risasia kun ötökät syöneet. Ensvuonna harsoa päälle, nyt oon käynyt parin päivän välein käsin litsimässä... Ensimmäiset parsakaalin kukinnot näkyvät jo, milloinkahan olisi optimaalinen hetki poimia syötäväksi? Kyssäkaalitkin tekevät kyssää, mutta montaa en ole istuttanut eli saadaan lähinnä maistiaiset. Retiisit ehtivät ennemmin kukkimaan kuin juurta kasvattamaan. Taidetaan saada lisää retiisin siemeniä ;)

Peruna - mokoma rikkaruoho - rehottaa onnellisena joka välissä. En ole ratsinut poiskaan kitkeä - saadaan sitten vaikka perunaa, jos ei muuta, Porkkanat näyttäs olevan ihan ok, ensimmäisiä voisi jo maistella jos kehtaisi. Saattavat tosin jäädä aika pieniksi ja yksikin kurkkimani näytti kaksihaaraiselta >:

Tillit ovat kohta parimetrisiä. Oiskohan pitänyt kerätä satoa?? Vaan tehköön siementä.

Salaatit ovat KOMEITA. Isoja ja lehteviä, rapeita puskia. Hirmuvauhdilla pitää koittaa syödä, etteivät ehdi kukkia. Yksi oli jo aloittanut...

Pavut ovat venyneet varmaan kolmimetrisiksi, mutta ainoat kukinnot näkyvät yhdellä nysäksi jäänellä. Paremmalla onnella ja enemmällä viisaudella jatkossa!

Sokeriherneet näyttävät hyvävointisilta.

Jos myyrät suovat, saamme edes yhden pienen mustajuuren. Jes!!!

Yksittäiskasveista tomaatit ovat myöhässä, mutta komeita silti. Ehtii sieltä pari palleroa kypsyä auringossa - kerätään sit loput sisälle kypsymään. Hyvin se on niinkin onnistunut aiempina syksyinä. Ensivuodeksi kuitenkin muutama juttu: taimikasvatus ajoissa, taimille lantavettä niin kasvavat (mutta ei liian aikaisin kun valoa ei riitä kuitenkaan!!), kasvihuoneen tapainen mihin tomaatit laittaa keväällä päiviksi, tomaattikasveja 4-6 korkeintaan. Turveallas muuten ok MUTTA jatkossa muistettava että EI reikiä pohjaan ja jonkinlaiset suppilot helpottamaan kastelua. Nykyinen paikka ihan ok, vaikka voisi aurinkoisempikin olla.

Kesäkurpitsoista daaliapenkin jatkeena oleva rehottaa valtavana, ja hedelmääkin on jo antanut. Karviaisten välissä nököttävä on kitunut, mutta tekee nyt kahta pientä hedelmää. Maa on selvästi liian hiekkaista ja kuivaa/kovaa :( Jatkossa kuitenkin ilman muuta omaan pihaa kesäkurpitaa yksi tai kaksi pensasta. Jättiläiskurpitsa suosiolla aarimaalle :D

Paprikat ovat hengissä edelleen, siis ne kaksi, jotka armollisesti säilytin. Toisen siirsin maitotölkistö ruukkuun ja toisen ruukusta isompaan astiaan kun alkoivat tunkea juurta. Olen edelleenkin hieman epävarma niiden lannoituksesta... kun olen ymmärtänyt, että niukasti lannoitetta ja sitten toisaalla, että reilusti vain! Kukkivat sentään... ehkä ne saa sisälle nostettua kun ilmat alkavat kylmetä.

Daaliapenkissä olevat perunatkin rehottava. Joskus kuukausi sitten istutetut persiljat kasvavat hitaasti mutta varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti