lauantai 27. maaliskuuta 2010

Kevään ensimmäinen kylvö! (Purjo)

Pitkään pohdittuani hetken mielijohdetta, päädyin laittamaan purjoa. JOTAIN pitää saada kylvää, ja purjo tarvitsee pitkän kasvatusajan.

Laitoin noin kolmanneksen pussin sisällöstäkostealle wc-paperikasalle itämään. Ehkä 50 siementä. Siemenet eivät mielestäni olleet niin pieniä kuin mitä ymmärsin puutarhakirjoista. Taimiksi en kaikkia edes kasvata, mutta mitäpä noita säästelemään, kun parasta ennen on 2012.

Siemenet ovat Lidlistä (puoliso pyynnöstäni osti kauppareissun yhteydessä), ja lajike on 'De Carentan 2'. Intternetskusta vakoilin, että lajike on erittäin hallankestävä, satoaika loka-marraskuussa, kylvö huhti-toukokuussa noin sentin syvyyteen, kasvupaikka aurinkoisesta puolivarjoon, kasvien etäisyys toisistaan 15x20 cm. Esikasvatetut taimet siirretään lopulliselle kasvupaikalle viimeistään kun ovat kynän paksuisia. Latvominen voi edistää juurtumista.

(Heikolla saksan ja ranskan ymmärryksellä jouduin turvautumaan google-kääntäjään, ja naurussa riitti pitelemistä. Onneksi oli jotain englanninkielisiäkin sivuja. Suomeksi ei tietoa juurikaan löytynyt - taitaa olla enempi keskieurooppalaisten suosima lajike.)

Joku muu, suomalaisittan tutumpi lajike olisi voinut olla parempi, kun tämä on aika myöhäinen (pussissa korjuuaika lokakuusta helmikuulle), mutta menköön. Jos kokeilu onnistuu edes sinnepäin, niin seuraavaksi voisi kokeilla 'Titania', 'Kööpenhaminan toria' tms.

Purjon maanparannusominaisuudet menevät hukkaan, kun ajattelin laittaa ne aarimaalle, ja sehän kynnetään traktorilla kasvukauden päätteeksi. Toisaalta purjon luulisi viihtyvän savensekaisessa peltomaassa, ja tuleepahan käytettyä koko kasvukauden verran vuokramaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti