perjantai 12. maaliskuuta 2010

Kuituhamppu

Olen jo kolme kautta suunnittellut laittavani kuituhamppua maanparannuskasviksi. Alunperin suunnittelin sitä edellisessä kodissamme metsän keskellä olevalle tontillemme, joka oli kivensekaista hiekkamaata, ja olisi kovasti kaivannut vihermassaa humuksen lisäämiseen. Nyt kun olemme muuttaneet metsästä kaupunkiin ja meillä on rikkaruohoista kärsivä aarimaapalsta, niin uteluttaisi kokeilla hamppua rikkaruohon vastaiseen taisteluun.

Minulla on siemeniä, joita olen saanut tuliaiseksi kaverilta, joka on ostanut ne Punnitse ja Säästä -kaupasta. En tiedä mitä lajiketta, mutta hamppua kuitenkin. Ja ainakin yksi siemen iti kun kokeilin.

Koitin selvitellä miten kannattaa kylvää. Pihan Perinnekasvit -kirjassa kerrotaan lyhyesti hampusta suomalaisena perinnekasvina, mutta ei sen tarkemmin kylvöohjeita. Muissa lukemissani puutarhakirjoissa ei senkään vertaa.

Sen tiedän, että hampun voi kylvää suoraan peltoon, että vauhtiin päästyään se peittoaa rikkaruohot, ja että se ei pelkää kylmää, eikä maalajistakaan ole kovin nirso. Mietin vain, että ehtiikö se rikkaruohojen edelle palstallamme, joka rehottaa mm. juolavehnää... esim. kesäkukat ajattelin taimikasvattaa tai vähintään idättää ennen palstalle siirtoa.

Netistä sitten aloin etsiä, mutta kun alkoi löytyä juttuja, joissa keskustellaan kuinka poliisi on käynyt repimässä kasvit maasta, alkoi hirvittää palstanu kohtalo.
Missään ei kuitenkaan kerrota, että kuituhampun kasvattamiinen olisi laitonta. Että liekö urbaania legendaa vai mitä?

Toinen mikä mietityttää on, että kuulemma kasvi haisee metrien päähän. Haiseekohan...? Kesällä selviää. Jos saan kasvamaan.

Aion kokeilla laittaa sekä suoraan siemenestä että esikasvatettuna. Ja koitan vielä jostain Wikikosta tms. katsoa parempia ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti