sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Kasvimaa ja pihaa 24.4.2010

Vähän kuvia huhtikuisen ankealta pihalta. Kuvat tietenkin piti ottaa päivänä, kun satoi räntää ja aurinko oli enimmäkseen pilvessa :)

sipulikukkia eteläseinustalla


Sipulikukkia eteläseinustalla - näitä voisi ahnehtia lisääkin, vaikka toki itsekseenkin leviävät. Osa hieman kärsi, kun olin syksyllä haravoinut seinustalle lehtiä, ja keväällä sitten revin sen kovaksi kovettuneet lehtikerroksen kukkien päältä pois. Äly hoi, älä jätä :) Kuvan ylälaidassa näkyy kurtturuusua, josta syksyllä leikkasin kolmasosan matalaksi. Olis voinut loputkin... Pikkuisen näkyy myös luumupuuta (?). Kahdessa mustassa ruukussa on saksankirveliä mietiskelemässä kasvaako vaiko ei. (Jos eivät kasva, pyydän anopilta taimia ;)

entinen daaliapenkki, tuleva ryytimaa

Daaliapenkki "paraatipaikalla" eli sisäänkäynnin edessä. Tänä kesänä siihen ei tosin laiteta daalioita, vaan arkisemmin yrttejä, salaattia ym. syötävää, jotka on helposti haettavissa heti sisääntulon edessä. (Kyllä, kymmenen metriä kasvimaalle ON liikaa.) Oikealla ylhäällä näkyy karviaista ja punaherukka (alimpana). Rekvisiitasta voi havaita, että pihassa telmii lapsia, ja multamaakin onkin suojattava tihulaisilta viimeistään kylvö- ja istutusvaiheessa. Etenkään kuusivuotias ei millään usko, että kukkapenkeissä ja kasvimaalla EI kävellä.

mustaherukka-aidanne

Syksyllä siirtelimme mustaherukoita aidanteeksi joenrantaan johtavan polun varteen. Vievät vähemmän tilaa kun ovat jonossa, ja aidanteen eteläisellä puolella mustaherukoiden, punaherukan ja karviaispuskan välissä on mukavan yksityinen kolo (jokseenkin kumollaan olevan valkoisen muovituolin kohdalla). Leikkelin pensaita jonkin verran (kuivuneita, katkenneita ja maahan taipuneita oksia), en tiedä olisiko enemmänkin pitänyt. Esim. kokonaan matalaksi kävi mielessä, mutta toisaalta onhan niitä marjojakin kiva saada...

mansikkamaa paljastuu lumen alta

Vuosi sitten laitettu mansikkamaa paljastuu hitaasti lumen alta. Puolet mansikoista on ostotaimia, ja toinen puolikas ostotaimien rönsyistä. Mustan muovin alla on myyrien hyvä myllätä... Paikka ei ole puutarhan aurinkoisin, mutta kun mansikkamaan paikkaa suositellaan siirrettäväksi muutaman vuoden välein, oli tuo ihan hyvä aloitus. Päälle pitänee vielä jokin verkko viritellä, kun edelliskesänä niistä muutamasta mansikasta valtaosa vain katosi jonnekin.

Lopuksi vielä yleiskuvaa talon portailta katsottuna. (Klikkaamalla kuvaa saat sen vähän suuremmaksi.)

yleiskuvaa tontin luoteiskolkasta

Kuvan alalaidassa pätkä entistä daaliapenkkiä, tulevaa salaatti- jne maata. Oikeassa reunassa keskellä on perennapenkkiä (jonne tungen daalioita).

Keskellä ylhäällä keltavihreitä omppuja tuottava omenapuu ja sen oikealla puolen orapihlaja-aidan kupeessa lasten virallinen hiekkalaatikko (tai pikemmin kasa, vaikka on siellä hiekan alla jossain puukehikkokin). Lasten hiekkis sijoitettiin omenapuun taakse, koska keväällä, iltaisin ja aurinkoisin sinne paistaa aurinko, ja sitten kesän keskipäivän paahdetta varjostaa omenapuun lehvästö. Hiekkakasasta oikealle on loppukesästä istutetut viher- ja valkoherukka (kuolaten odotan vähäisiäkin marjoja).

Omenapuun vasemmalla pihan varsinainen kasvimaa, jota siis jatkoin vielä sen eteläpäädyssä olevaan kukkapenkkiin. Kasvimaan joen puoleisessa reunassa kasvaa parsaa. Harsojen alla on vasemmalla parsa + ruohosipulii ja oikealla mustajuuri. Puolison kanssa laitettiin pensaista leikattuja oksia "aidaksi" kasvimaan ja hiekkakasan väliin, ettei lapset juokse kasvimaalla.

Kuvan vasemmassa keskilaidassa on vielä mustaherukka-aidanne ja sen yläpäässä oleva vihreä tolppa on vesipiste. Tolpan takana (tai kuvasta katsoen etupuolella) on (oli) pioni (???), joka kitui varjossa ja kuivuudessa koko kesän ihmeemmin kasvamatta saati että olisi kukkia tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti