sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Mustajuuren idätystä (ja kylvö)

Idätin mustajuuren siemeniä, kun halusin nähdä kuinka nopeasti ne itävät ja miltä idut näyttävät. Ajattelin myös, että valmiiksi itäneet siemenet taimettuvat nopeammin. Edelliskeväänä laitoin siemenet suoraan maahan, ja sitten malttamattomana vähän väliä tongin joko olisivat itäneet. Kuinkahan monta itua ja taimen alkua ehdin tuhota, sillä lopullinen sato minun ja myyrän jäljiltä oli yksi (1) mustajuuri!!

Mustajuuren sirkkataimet oli helppo tunnistaa, tässä yksi vihreämpi yksilö (muut olivat epämääräisemmän värisiä)


Tämänvuotiset siemenet laitoin kostean paperin sisälle itämään 19.4. ja ensimmäiset idun alut olivat jo seuraavana päivänä. Kun maahan laittoa vetkuttelin (mm. flunssan takia) 24.4. asti, olivat isoimmat idut jo melkein parisenttisiä ja pienimmät vasta pilkistivät jyvän kärjestä. Edellisvuotiset kylvin 26.4., että mikään kiire ei olisi ollut.

Vähän hirvittää, että tuleeko uusintakylvö, kun ulkona on ehkä +5 astetta ja välillä kieppasee pakkasenkin puolella. Aamullakin oli lumiharso maan päällä ja pintamulta kohmeista. Mustajuuren päälle levitin kylvön jälkeen pari kerrosta kasvuharsoa jos se auttaisi, mutta järkevämmin ajatellen ei olisi ehkä kannattanut kylvää koleana ja räntäisenä päivänä... Jos idut eivät ala taimettua vaan mätänevät kylmään, on mulla toinen pussi jemmassa, ja sisätiloissa ne ainakin itävät nopeasti ;D

Edellisvuoden kylvöistä saimme siis yhden mustajuuren, jonka nostin nyt keväällä kasvimaata myllätessä. Oli sitten sitäkin makoisampi ja esikoinen pisteli sen poskeen saman tien. Suunnittelinkin, että jos tämänvuotiset selviäisivät vähän paremmin myyristä ja minusta, jättäisin ne (taas) maahan talven yli ja saisimme keväällä maan sulettua tuoretta juuresta omasta maasta! Kaveriksi suunnittelin myös palsternakkaa sekä maa-artisokkaa, joista ensimäinen onnistui melko hyvin aarimaalla ja jälkimmäisestä ei olla kertaakaan saatu satoa - hyvästä yrtityksestä huolimatta.

mustajuuri
puoliksi syöty mustajuuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti