sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Pihalle, pihalle

Pihalle pitää päästä, vaikka koko vapun ajan on satanut. Onneksi vettä ei tule jatkuvasti, vaan kuuroittain, ja kuurojen välillä aurinko lämmittää ihanasti. Sateen ajaksi pakenen toki autotalllia siivoamaan, mistä on helppo seurata pilvien liikettä. (Lapsille on puettu asianmukaisesti sadevarusteet)

Ahkeroinnin aloitin istuttamalla kuukausimansikat valkoherukan taimen ymäprille. Siinä ne saavat aurinkoa, ja kun pensas alkaa muutaman vuoden kuluttua enemmän rehottaa, onkin jo aika siirtää mansikat muualle.

Viherherukankin viereen valmistelin pienen mulloksen (40*70 cm), mutta vielä en päättänyt mitä siihen tulee. Ensin ajattelin valkosipulia, mutta ehkä sittenkin kesäkukkia tai jotain yrttejä tai... vaikeaa!

Valkosipuleista innostuin, että istutan niitä avomaankurkuille tulevan kohopenkin eteläpuolelle. Kohopenkki tosin on vielä entisen kukkapenkin muodossa, joten aloitin kaivamalla juurakoita pois. Enimmäkseen siellä oli rikkaruohoja kuten voikukkaa, mutta oli myös paljon päivänkakkaraa, joitain esikkoja sekä palavaarakkautta (??). Hyvän matkaa kaivettuani tajusin, että olen noin kuukauden etuajassa, koska eihän kurkkuja pääse istuttamaan ennen kesäkuun alkua. Kaavin kumminkin puolikkaan kuopan pohjalle nurmella lojuneet kasvinjätteet, mutta jätin toisen puolikkaan kaivamatta enkä peittänyt jätteitä.

Keksin sitten laittaa kourallisen valkosipulin kynsiä ison muoviruukun pohjalle odottamaan, että saisin edellä mainitun kohopenkin valmiiksi. Istutin samoin tein viisi kappaletta kasvimaan keskimmäisen penkin päätyyn. Vielä jäi pari tusinaa jäljellä. Ehkä istutan loputkin ruukkuihin, siksi kunnes löydän lopullisen paikan.

Sadekuuron jälkeen päätin istuttaa viikko sitten hankitut orvokit. Puolet meni rusakon toissatalvena kaluaman omenapuun ympärille, puolet eteläisen luumuun juurelle. Nättiä on, mutta kestävyydestä en tiedä.

Lopuksi harhauduin mansikkamaalle, ja aloin riipiä kuolleita lehtiä ja rönsyjä pois oksasaksien avulla. Homma jäi kesken, ja voisin ehkä nakittaa puolison tekemään loppuun. Puolisolle kun ei mitä tahansa hommia voi antaa, kun se ei esimerkiksi ymmärrä rikkaruohojen kitkemisestä, vaikka on olevinaan kesätöiksikin porkkanamaata kitkenyt.
Istutin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti