torstai 17. kesäkuuta 2010

Puutarha

Puutarha rehottaa. Enimmäkseen heinää ja rikkaruohoja. Trimmausta kaipaavat niin pensasaita kuin nurmi. Vähän jo niitin pahimpia vuohenputkia keltavihreän omenapuun alueelta sekä kaupungin puolelta, mutta takaisin ovat ehtineet kasvaa.

Kukkapenkit, etenkin suurin kukkapenkki autotallin pitkää seinustaa vastapäätä, ovat vähän surkeassa tilassa kun myyrä tehnyt parhaansa tuhotöissään. Esim. suurin osa syysleimuista heittänyt henkensä, kun juurista järsitty suurin osa ja sitten loput taisi mennä vuohenputkia penkistä repiessä... olen tilalle viskonut puutarhakukkien siemeniä.

Päivänkakkarat rehottavat komeasti! Samoin vuorikaunokki. Esikotkin jaksoivat hetken kauniisti kukkia. Luonnon- ja niittykukkia alkaa hiljalleen ilmestyä.

Alppiruusut kukkivat komeasti, vaikka olivat niin kärsivän näköisiä vielä viikko sitten. MAnsikat kukkivat, ja kaipailevat kohta puoliin verkkoa suojakseen.

Syksyllä kylvetyt sipulikukat ovat vähän reppanoita, mutta ehkä nuo ajan myötä... Punaiset tulppaanit olivat komeita, niitä voisi olla lisääkin.

Maksaruohot leviävät tehokkaasti.

Kuunliljat ovat selvinneet siirrosta, samoin pioni. Kukkimisesta tosin en ole niin varma. Daaliat/joriinit ovat selvinneet hengissä alkukesän koleudesta ja rehevöityvät vauhdilla. Samoin kasvimaan jatko-osan alta pelastetut liljat.

Syksyllä siirretyt mustaherukat puskevat uutta oksaa ja marjojakin näkyy tulevan. Punaherukat ovat todella reheviä, ei huomaa että niitäkin on ankarasti leikelty.

Parsaa tulee ja menee, harmillisesti ollaan unohdettu kerätä satoa... Samoin ruohosipulin ja raparperin kanssa.

Eteläreunan syreeni on heittänyt henkensä, samoin luumu. Pohjoispuolenkin luumu näyttää kuolleen taas hieman lisää. Sen sijaan kompostin läheiseen luumuun on tulossa hedelmiä!

Poutajaksoina on pitänyt kastella ahkerasti, sillä etenkin naapurin koivut imevät kaiken kosteuden ja kukkapenkit olleet rutikuivia.

Rannan haavat varjostavat ilkeästi, mutta niiden kanssa on elettävä. Onneksi on aarimaa, joten omasta pihasta voi rauhassa alkaa muokata lehtomaista luonnonpuutarhaa (mitä se onkin jo pitkälti valmiiksi, lähinnä kaipaa nurmesta eroon hankkiutumista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti