tiistai 28. syyskuuta 2010

Syksy ja hallat

Olemme olleet matkoilla lähes koko syyskuun, joten säiden (lämpötilan) seuraaminen puutarhassa ja aarimaapalstalla on jäänyt vähemmälle. Näppituntumalla sanoisin, että on ollut tavallista lämpimämpää. Nyt kuitenkin lokakuun lähestyessä tuli ensimmäiset hallat - jonka huomasi puutarhapöydän pinnan jäätymisestä. Kasvit tuntuvat vielä selvinneen kylmästä, mitä nyt aarimaalla oli kurpitsan lehdet selvästi kylmettyneitä.

Aarimaallä on siis vielä palsternakka, kaalit (lähinnä lehti- ja ruusukaali), hamppu, auringonkukat, kehä- ja samettikukat, hieman porkkanaa, punajuuri, juuripersilja sekä juuriselleri. Lisäksi herneet vielä kitkuttavat menossa mukana.

Puutarhassa on harson alla avomaankurkku ja pensaspapua. Ilman harsoa jäivät kesäkurpitsa, koristekurpitsa, ruusupapu. Talon seinustalla turvesäkeissä kasvaneesta tomaatista oli jo syyskuun alussa kerätty hdelmät, joten kasvi on sen jälkeen ollut aika heitteillä. Mustajuuri ja porkkanatkin ovat aika oman onnensa nojassa.

Mäkimeirami ja sitruunamelissa ovat vielä hengissä, ihme ja kumma. Pitäisi repiä ne ruukuistaan ja isuttaa maahan.

Kukista vielä jaksavat revonhäntä, auringonkukka sekä joriini/daalia. Niin ja silkki- ja kosmoskukka. Kanadanpiisku. Pellavasta odotan siemeniä.

Lapset söivät viimeiset kuukausimansikat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti