perjantai 4. maaliskuuta 2011

Purjo 2011: kylvö

Kylvin purjon. Tai oikeastaan purjon itäneet siemenet, sillä noin puoli viikkoa sitten laitoin purjon siemenet kosteaan vessapaperiin itämään. Osa oli hujahtanut jo turhankin pitkäksi, ja osa oli kokonaan itämättä. Ikävän epätasaista.

Laitoin 2 l muoviseen jäätelörasian pohjalle noin 2 cm kevytsoraa, ja soran päälle kerroksen sanomalehteä (ettei multa valu kevytsoran sekaan). Sitten viitisen senttiä Kekkilän taimimultaa, jonka kastelin reilusti, sekä vajaa parisen senttiä Kekkilän kylvömultaa, jonka myös kastelin. Multa oli aika kokkareista, mutta poimin kovimmat möykyt pois ja loput hienonsin. Yritin olla tiivistämättä multaa liikaa.

Itäneet siememet kylvin noin 2 cm etäisyyksin, laitoin sekaan itämättömätkin varmuuden vuoksi. Viisi riviä, kussakin 7 siementä. Päälle vielä noin sentin kerros kylvömultaa, jota en kastellut. Laatikon peitin ohuella hedelmäpussilla, ja laiton eteläiselle ikkunalle (toivottavasti ei paahdu liikaa...)

---

Lisäys 22.3.

11 kpl sirkkataimia noussut

---

Kesän 2010 purjot jäivät varsin vaatimattomiksi. Lyhyitä ja luiruja, vaikka maussa ei valittamista ollutkaan. Purjoille olin istutuskuoppaan antanut kanankakkaa, ja väleissä pidettiin harsoa loppukesästä, ja lämpöäkin riitti. Taimet oli itsekasvatettuja.

Englanninkielinen ohje, erityisesti ohessa olevat kuvat ovat hyödyllisiä.
http://www.bonnieplants.com/LearnGrowLibrary/HowtoGrowBonnieVarieties/tabid/128/ID/253/How-to-Grow-Leeks.aspx

Istuttaessa annan reilummin lantaa kasvien saataville, ja vielä kasteluveden mukana kasvukauden aikana.

Rivien väliin jotain nopeasti kasvavaa kuten kyssäkaalia sekä katetta, ettei maa rikkaruohoitu ja kuivu. Purjo tekee ilmeisesti laajan juuriston, joten koko aikaa ei siinä voi olla välikasvia, ainakaan kovin syväjuurista.

Edellisvuoden 24 kpl eli 15 cm välein kahteen riviin 1,8 metriä oli hyvä määrä. Toisaalta houkuttaisi kokeillä väliharvenusta, eli istuttaa tiheämpään, ja poimia väleistä pois syötävää niin että lopuille jää tilaa kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti