torstai 9. kesäkuuta 2011

Muistiinpanoja tuleville aarimaakausille

Tuskin näitä luen, mutta kaiken varalle; mitä olen taas oppinut kantapään kautta:

1) Mahdollisimman usean kasvin esikasvatus: aarimaapalstan savinen maa lämpenee suhteellisen hitaasti ja toisaalta on hyvin rikkaruohoista, joten kasvit saavat etumatkaa minkä lisäksi hoitaminen, kitkeminen jne helpottuu kun laitetaan taimista. Ehdottomasti esikasvatettavia esim. kurpitsat, auringonkukat, ja kaalit. Myös kyssäkaali, ainakin wieniläinen!!! Helpottaa myös maan täsmäparannusta jne.

2a) Siementen liotus ja varovainen esi-idätys + kylvö suoraan lopullisin välein. Varman päälle, etenkin jos siementä riittää, voi laittaa 2-3 siementä samaan kohtaan, ja kitkeä ylimääräiset. Ei ole mitään syytä kylvää sattumanvaraisesti jonoon ripotellen. Esi-idätettäviä ovat ainakin porkkana, palsternakka, juurikkaat, herneet, härkäpapu

2b) Siementen pilleröinti tms esikäsittely kylvämisen helpottamiseksi. Varsinkin porkkana

2c) Puna- ja keltajuuren hedelmän voi koittaa jakaa siemeniksi jolloin vähemmän kitkettävää

3) Kylvö tuplatiheydellä (Porkkana, salaatti, punajuuri). Tilan käydessä vähiin voi poimia pikkuvihannekset syötäväksi: saa aikaista satoa ja tila tulee käytettyä tehokkaammin

4) Reilusti syvät kylvövaot ja -kuopat Herkät taimet saavat hieman varjostusta kuopassa ja toisaalta reipas täsmäkastelu on helpompaa kun vesi ei karkaa

5a) Kylvövaon ja -kuoppien kasteleminen ennen kylvöä. Kun vako on kasteltu valmiiksi, ei tarvitse kastella uudelleen kylvön jälken varoen siementen karkaamista veden mukana

5b) ja peittäminen kypsällä kompostilla. Kompostin käytön testaaminen tosin on vielä vaiheessa, mutta sitä on suositeltu kirjallisuudessa. Kylvövaon pinta ei kuoretu, ja arvokas komposti tulee täsmäjaettua sinne missä sitä tarvitaan!

6) Harson huolellinen käyttö. Tosiasia on, että esim. nauris maistuu kirpalle, ja huolettomasti huitaistu tai reikäinen harso ei kirppaa estele. Lisäksi harso pitää maan lämpimänä ja kosteana, siis oivallisena siemenille itää. (Myös rikkaruohon siemenille...). Harso ehdottomasti porkkanalle ja brassica-suvun kasveille, mielellään myös herneille ja pintaan kylvettäville pienille siemenille.

7) Ensimmäinen kitkeminen noin kolme viikkoa kylvöstä. Tähän toki vaikuttaa sääolosuhteet jne. mutta ainakin tänä vuonna (2011) ensimmäisen kitkemisen saattoi aloittaa kolmisen viikkoa kylvön ja harson ensimmäisen laiton jälkeen. Tässä vaiheessa taimet ovat niin pieniäkin, että niitä voi varovasti koittaa siirtää jos tarvetta. Multapaakku mukaan!!

8) Jos on aivan välttämätöntä siirrellä taimia, niin tämä operaatio vasta illemmalla tai sateisella ja pilvisellä säällä. Auringonpaahde armottomasti nuuduttaa pienet ja herkät taimet... Paras lienee ensin kitkeä, sitten kastella, ja odottaa seuraavaan iltaan ennenkuin siirtelee taimia. Ja mahdollisimman iso multapaakku mukaan etteivät juuret vahinjoitu yhtään enempää kuin pakko. (Tuli huomattua, että ne kasvit joita olen siirrellyt ovat jääneen pienemmiksi kuin paikalllaan olleet)




Yleisesti ottaen paljasta maata pitäisi välttää kaikin puolin, ja käyttää kaikki tila tehokkaasti niin että rikkaruohoille ei jää tilaa. Käytävät ovat mahdollisimman kapeat (n. 25 cm). Ideaalitapauksessa käytävät peittyvät viljelykasvin maanpäällisillä osilla, mutta myös esim. apilaa maanpeitekasviksi.

Viljelykasvit metrin tai puolen levyisiin kohopenkkeihin. Metrin levyiseen penkkiin menee neljä riviä 30 cm välein tai kolme 40 cm välein, ja penkin keskelle ylettää suhteellisen mukavasti. Puolen metrin levyiseen kohopenkkiin menee esim. paririvissä hernettä tai kookkaita kasveja kuten lehtkaalta. Ensisijaisest kuitenkin kookkaita kasveja, jotka mahdollisesti varjostavat muita.

Penkkeihin tehdään syvät kylvövaot tai istutuskuopat. Helpottaa kastelemista ja täsmälannoittamista. Siemen peitetään mieluitn kompostilla. Kohopenkki siksi, että siitä saa kuohkean, se lämpenee nopeammin, erottuu selkeämmin, ja siihen saa syvät kylvövaot.

Harsoa kannattaa olla maks kahden penkin yli kerrallaan, mielellään harso per penkki. Helpottaa harson alle jäävien kasvien hoitamista, kun ei tarvitse kaikkia penkkejä paljastaa yhden hoitamista varten. Harson ankkurointiin soveltuu parhaiten maalla täytetty hedelmä- tai leipäpussi, joka muotoutuu maaston mukaisesti, on riittävän painava, eikä sotke toisin kuin multakasat.

Perusharson leveys on 2 ja 4 m, ja pituus 7,5 m, joten penkin ei kannata olla neljää metriä pidempi, jolljeoin harso riittää kunnolla! Esim. 20 cm tyhjää rajalle, noin puolen metrin levyinen reunapenkki kukille, ja pari 25 cm välikäytävää molemmin puolin, jolloin saadaan kaksi alle nelimetristä penkkiä peräkkäin. Neljä harsoa riittäisi peittämään koko aarimaan (poislukien reunapenkit)...

Kylvöjen ja istuttamisen ajankohdista

Aarimaa avataan toukokuun puolivälin paikkeilla riippuen maan kuivumisen nopeudesta (kevään aikaisuus). Realistinen nopeus yhdelle päivälle maan kääntämistä, juurakoitten siivoamista ja kohopenkkien muotoilua on noin kahden penkin verran. Koko palstan valmisteluun menee siis noin kymmenen päivää eli työn voi mitoittaa toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle.

Maan kääntämisessä ja penkkien muotoilujärjestyksessä huomioidaan varhaiskylvöt eli kiireellisyysjärjestyksessä palsternakka ja härkäpapu, varhaisjuurekset porkkana, nauris ja punajuuri sekä reunakukat kehäkukka, pellava, ruiskaunokki, sinisievikki, silkkikukka ja tuliunikko.

Huomioitava myös esim. nauriin, punajuuren ja kyssäkaalin, herneen, ym. nopeakasvuisempien jaksotus, että kaikki eivät valmistu samalla kerralla ja osa valmistuu varastoitavaksi. Esim. kylvöjen jakaminen kahd+en viikon välein.

herneet toukokuun lopulla, harson kanssa jo vähän aikaisemminkin riippuen maan lämpenemisestä.

1. päivänä 2-3 riviä palsternakkaa välikasveineen (nauris, kyssäkaali)
2. päivänä 4-6 riviä härkäpapua (osa voi mennä esim. kukkapenkin taustalle)
3. päivänä varhain kylvettävät kukat (1 sivu kehäkukkaa, 1 sivu pellavaa, 1 sivu ruiskaunokkia, kosmoskukkaa ym., 1 sivu sinisievikkiä, tuliunikkoa, silkkikukkaa)
4. päivänä 2 riviä keltaista porkkanaa sekä 1-2 riviä varhaista Nantaise-porkkanaa
5. päivänä 2 riviä varhaista puna- ja 2 riviä keltajuurta. Punajuuren voi kylvää tiuhempaan ja syödä harvennustaimia kesän puolivälissä.
6. päivänä 1 paririvi varhaista hernettä
7. päivänä varhaisperuna (+ härkäpapua perunan kaveriksi) kurpitsapenkin jalkopäähän

8. päivänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti