Esittelyssä japanilaisen keittiön vihanneksia ja yrttejä, osa 2
Akai shiso
Punainen perilla, mintun kaltainen yritti/lehtivihannes
Kaiware daikon
Japaninretikansiemeniä idätettäväksi
Shishitoo
Vihreä pieni makea paprika
Siemenet sain kaverilta ja kasvattamista kokeilen kaudella 2012.
Veripeippi, puna-shiso
(Perilla frutescens, jap. 赤じそ / あがじそ / 赤紫蘇 / akajiso eli punainen shiso)
Yksivuotinen yrttikasvi, jonka lehdet tuoksuvat kanelille. Hyvin tuottoisa kasvi; lehtihankoihin kasvaa uusi lehti sitä mukaa kun edellisiä nyppii.
Kasvatus
Voidaan esikasvattaa keväällä tai suorakylvää alkukesästä hallojen mentyä. Siemenet kylvetään potteihin keväällä ja taimet istutetaan ulos yöpakkasten mentyä. Siemenet tarvitsevat valoa itääkseen.
Shiso viihtyy aurinkoisessa, sietää kevyttä varjoa ja kestää kuumuutta. Istutetaa lämpimään hyvin ojitettuun maahan. Maa pidetään kosteana, lannoitetaan tarpeen mukaan.
Säilytys ja käyttö
Salaattisekoituksissa, kääreinä tai syötävänä koristeena, esim. kalan kanssa. Tuoreet siemenet syötäviä myös.
Tuoreet shison lehdet säilyvät pitkään kosteaan talouspaperiin käärittynä ilmatiiviissä rasiassa tai minigrip-pussissa jääkaapin vihanneslokerossa. Shisoa ei voi pakastaa, mutta kuivattuna sitä voi käyttää monipuolisesti. Kuivattua shisoa voi käyttää esim sämpylätaikinaan.
- kylvölämpötila 20-24 C
- kylvöaika loppukeväästä alkukesään
- kylvösyvyys 0,5-1 cm
- hajakylvö, harvennetaan 20-30 cm
- riviväli 35-60
- kasvuaika 60-70 vkr
- kasvin korkeus 45-90 cm
http://hiramenome.com/2011/09/shiso/
http://www.kitazawaseed.com/seed_034-170.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Perilla
http://www.lifelike.fi/product_details.php?p=95
Retikanidut käyvät esim höysteeksi tai koristeeks. Voidaan idättää joko hajakylvämällä keväällä tai kesällä ulos ja leikkaamalla versot kun ne ovat 7-10 cm pitkiä, tai tölkissä sisätiloissa.
itämislämpötila 15-18 C
kylvösyvyys 0,2 cm
Daikonista suomeksi http://hiramenome.com/2011/08/daikon/
idätysohjeet http://www.kitazawaseed.com/seed_102-116.html
lisää retikoita http://www.kitazawaseed.com/seeds_giant_white_radish.html
kuvia daikon-retikoista eri kasvuvaiheissa http://www.namayasai.co.uk/Daikon/Daikon.htm
Ohutseinäinen, pieni, maku makeasta tuliseen. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan.
Siemenet eivät idä liian viileässä, liian aikainen istuttaminen ulos voi heikentää kasvia. Karaistava huolella. Istutusmaan lämpötila vähintään +15 C. Istutetaan lannoitettuun, ojitettuun maahan erittäin lämpöiselle ja aurinkoiselle paikalle.
http://www.kitazawaseed.com/seed_034-170.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Perilla
http://www.lifelike.fi/product_details.php?p=95
Daikon eli japaninretikka, jättiretikka, siemeniä idätettäväksi
Raphanus sativus var. longipinnatus, jap. daikon 大根. Kaiware = idätykseenRetikanidut käyvät esim höysteeksi tai koristeeks. Voidaan idättää joko hajakylvämällä keväällä tai kesällä ulos ja leikkaamalla versot kun ne ovat 7-10 cm pitkiä, tai tölkissä sisätiloissa.
itämislämpötila 15-18 C
kylvösyvyys 0,2 cm
Daikonista suomeksi http://hiramenome.com/2011/08/daikon/
idätysohjeet http://www.kitazawaseed.com/seed_102-116.html
lisää retikoita http://www.kitazawaseed.com/seeds_giant_white_radish.html
kuvia daikon-retikoista eri kasvuvaiheissa http://www.namayasai.co.uk/Daikon/Daikon.htm
Vihreä makea paprika
Capsium annuum, 獅子唐辛子 ShishitoogarashiOhutseinäinen, pieni, maku makeasta tuliseen. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan.
Siemenet eivät idä liian viileässä, liian aikainen istuttaminen ulos voi heikentää kasvia. Karaistava huolella. Istutusmaan lämpötila vähintään +15 C. Istutetaan lannoitettuun, ojitettuun maahan erittäin lämpöiselle ja aurinkoiselle paikalle.
- kylvöaika 8 viikkoa ennen istuttamista
- istutusaika noin 2 viikkoa hallojen jälkeen
- kylvölämpötila 25-30 C
- kylvösyvyys 0,5-1 cm
- kylvöväli 5 cm
- taimiväli 35-40 cm
- riviväli 60-90 cm
- kasvuaika n 60 vrk
Lisää japanilaisista paprikoista:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti