Esittelyssä
(Aasialainen) munakoiso
Alla oleva tieto on haalittu erinäisistä lähteistä :)
Aasialaiset munakoisot ovat maultaan miedompia ja hienostuneempia kuin länsimaiset. Hedelmien muoto, väri ja koko vaihtelevat valkoisesta kiiltävän mustaan, ja niitä ei tarvitse kuoria.
Edamame
Vihreä soijapapu
Vihreä soijapapu
Konazu/konasu
Suupalan kokoinen munakoiso
Nuorena kerättäessä sopivat täydellisesti etikkasäilykkeeksi. Kasvuaika ihanneoloissa noin 60 päivää
Erittäin pitkä munakoiso
Sopii grillattavaksi
Soijapapu
Kasvatus
Kylvetään hallapäivän jälkeen lämpimään maahan, aurinkoiselle paikalle. Satoa saadaan noin 70 päivän kuluttua. Maa pidetään kosteana, lannoitetaan tarpeen mukaan. 24-29 C päivälämpötila ja viileät yöt auttavat parhaimpaan tulokseen. Harso. Esikasvatusta voisi harkita.
Exotic Garden myy pohjoisiin oloihin sopivaa lajiketta, ja sen kasvatusohjeissa kerrotaan, että
Sadonkorjuu kun pavut turpoavat paloissaan.
Käyttö
Kasvatus
Kylvetään hallapäivän jälkeen lämpimään maahan, aurinkoiselle paikalle. Satoa saadaan noin 70 päivän kuluttua. Maa pidetään kosteana, lannoitetaan tarpeen mukaan. 24-29 C päivälämpötila ja viileät yöt auttavat parhaimpaan tulokseen. Harso. Esikasvatusta voisi harkita.
Exotic Garden myy pohjoisiin oloihin sopivaa lajiketta, ja sen kasvatusohjeissa kerrotaan, että
Liota siemeniä ennen kylvöä 1 vrk. Kylvä suoraan avomaalle touko–kesäkuussa, kun maan lämpö on vähintään 15°. Voidaan myös esikasvattaa sisällä. Pidä kylvöksiä n. 25°:ssa. Kun hallanvaara on ohi, istuta karaisun jälkeen ulos. Taimet on hyvä peittää harsolla. Saat enemmän satoa, jos korjaat sitä säännöllisesti. | |
Käyttö
Tuoreet palot voi nauttia sellaisenaan 3-4 minuutin kiehautuksen jälkeen. Voi pakastaa.
http://www.kitazawaseed.com/seed_003-8.html
http://www.kitazawaseed.com/seed_003-8.html
(Aasialainen) munakoiso
Solanum melongena, 茄子/ なす[び] / nasu(bi)
Alla oleva tieto on haalittu erinäisistä lähteistä :)
Aasialaiset munakoisot ovat maultaan miedompia ja hienostuneempia kuin länsimaiset. Hedelmien muoto, väri ja koko vaihtelevat valkoisesta kiiltävän mustaan, ja niitä ei tarvitse kuoria.
Kuvia aasialaisista munakoisoista ja niiden nimiä eri aasialaisilla kielillä: http://www.kitazawaseed.com/seeds_japanese_eggplant.html
kuvia munakoisoista eri kasvuvaiheissa
Kasvatusohjeet
Taimikasvatus aloitetaan 6-8 viikkoa ennen viimeistä hallapäivää, siis noin maalis-huhtikuun vaihteessa. Itäminen kestää parisen viikkoa. Siemenet tarvitsevat paljon lämpöä itääkseen, noin 27-33 C.
Kasvupaikaksi aurinkoinen lantapenkki; maan lämpötilan pitää olla vähintään 16 C, kasvit ovat erittäin kylmänarkoja! Kasvualustaa voi esilämmittää mustan muovikatteen avulla. Varovainen karaisu ennen lopullistaa ulos istuttamista.
Istutusväli 50-60 cm.
Lannoitetta noin kerran kuukaudessa, päivittäinen kastelu. Liika typpi kasvattaa kuitenkin vain lehtiä. Kasvualusta ei saa kuivua. Orgaaninen kate auttaa.
Hedelmät ovat kypsiä kerättäväksi kun ovat saavuttaneet täyden värinsä, mutta eivät vielä ala haaleta. Munakoisot tuottavat hedelmää ensimmäiseen hallaan asti. Kukkien poistaminen muutama viikko ennen kesän loppua (ilmojen kylmenenistä) ohjaa kasvun kypsyviin hedelmiin. Harson avulla saa pidennettyä kasvukautta.
Munakoisto hyötyy kiertoviljelystä.
Kypsät hedelmät säilyvät parhaiten viileässä huoneessa sanomalehtipaperiin kiedottuna. Jääkaapissa lötkööntyvät.
Lisää japanilaisista munakoisoista voi lukea vaikkapa
http://www.tasteofculture.com/display-text.php?pd_key=87 ja
http://washokufood.blogspot.com/2008/07/nasu-aubergine.html
Taimikasvatus aloitetaan 6-8 viikkoa ennen viimeistä hallapäivää, siis noin maalis-huhtikuun vaihteessa. Itäminen kestää parisen viikkoa. Siemenet tarvitsevat paljon lämpöä itääkseen, noin 27-33 C.
Kasvupaikaksi aurinkoinen lantapenkki; maan lämpötilan pitää olla vähintään 16 C, kasvit ovat erittäin kylmänarkoja! Kasvualustaa voi esilämmittää mustan muovikatteen avulla. Varovainen karaisu ennen lopullistaa ulos istuttamista.
Istutusväli 50-60 cm.
Lannoitetta noin kerran kuukaudessa, päivittäinen kastelu. Liika typpi kasvattaa kuitenkin vain lehtiä. Kasvualusta ei saa kuivua. Orgaaninen kate auttaa.
Hedelmät ovat kypsiä kerättäväksi kun ovat saavuttaneet täyden värinsä, mutta eivät vielä ala haaleta. Munakoisot tuottavat hedelmää ensimmäiseen hallaan asti. Kukkien poistaminen muutama viikko ennen kesän loppua (ilmojen kylmenenistä) ohjaa kasvun kypsyviin hedelmiin. Harson avulla saa pidennettyä kasvukautta.
Munakoisto hyötyy kiertoviljelystä.
Kypsät hedelmät säilyvät parhaiten viileässä huoneessa sanomalehtipaperiin kiedottuna. Jääkaapissa lötkööntyvät.
http://www.tasteofculture.com/display-text.php?pd_key=87 ja
http://washokufood.blogspot.com/2008/07/nasu-aubergine.html
esiteltynä eri lajikkeita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti