perjantai 6. tammikuuta 2012

Lia Leendertz: Family Garden, DK 2008 (kirjaesittely)

Kustannusyhtiö Dorling Kindesleyn Simple Steps to Success -sarjassa on 2008 ilmestynyt perheille suunnattu puutarhakirja Family Garden. Suunnittelun ja ideoinnin lisäksi kirja sopii kokonsa (144 sivua) ja ulkoasunsa puolesta (isompien lasten) lasten kuvakirjaksi. Kuvia on valtavasti suhteessa tekstiin, ja sanallisten listojen tukena on havainnollistavia kuvasarjoja.

Family Garden -kirjassa käydään aihepiireittäin läpi ideointi, perussuunnittelu, lapsiperheille sopivat pihahankkeet, erilaisia istutuskuvioita, turvallisuusseikat sekä suppeahko valikoima lapsiperheen puutarhaan sopivia kasveja. Kirjan lopussa on sivumäärään suhteutettuna varsin laaja hakemisto.

Kirjan huonoja puolia on sen suuntautuminen enemmän lauhkeillee ja lämpimille kuin suomalaisittain viileille alueille. Suomalaisessa puutarhassahan talvi ja lumi ovat merkittävä elementti, kun kirjassa näitä ei edes mainita. Ideoita kirjassa on kuitenkin niin paljon ja monipuolisesti, että moni niistä on sovellettavissa Suomenkin oloihin.

Joitain kirjasta tarttuneita ideoita:
* eri aistien stimulointia ei vain värein ja muodoin, vaan lisää tuoksuja, makuja, tekstuuria, kaikenlaista kosketeltaa ja kuunneltavaa (rapisevat siemenkodat, "karvaiset" lehdet)
* laatoilla, pölkyillä ym astinmilla rakennettuja jännittäviä polkuja
* linnunruokintapallojen ja -nauhojen askartelu lasten kanssa
* maapähkinätöhnän syöttäminen linnuille (meillä on yksi purkki lojunut avaamattomana hävettävän pitkäään, mä en vaan pysty syömään sitä kun tuli aikoinaan liikaakin syötyä)
* ötökkämajan rakentaminen kimalaisten, mehiläisten ja muiden pienten ystäviemme iloksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti