perjantai 6. tammikuuta 2012

Luontoäidin kasviaarteet, WSOY 1983 (kirjaesittely)

kirjoittaneet Marikka Brunila ja Risto Nurmi. Valokuvat Risto Nurmi, kasvitieteelliset piirroskuvat Svenska botanik, muut piirroskuvat Marke Ritvanen. Nelivärivalokuvia ja viivapiirroksia. 156 sivua.
Luontoäidin kasviaarteet, WSOY 1983, Brunila Marikka, Nurmi Risto
Kirjassa esitellään noin kahdeksankymmentä suomalaista tai Suomessa viihtyvää luonnon- tai puutarhakasvia ja niiden tavallisin käyttö säilöntä- ja keräysohjeineen. Osa kasveista on niputettu samaan lajikkeen mukaan. Kirjan alusta puuttuu sisällysluettelo, mutta lopussa on aakkosellinen kasvihakemisto sekä  ryhmittely käyttötarkoituksen mukaan. Päälajit on esitelty aakkosjärjestyksessä, mutta kohtuullinen sivumäärä mahdollistaa löytämisen selaillenkin.

Kirjassa on hillitty kasarifiilis. Teksti on maalailevaa ja ajoittain runolliseksikin intoutuvaa. Mistään tieteellisestä tekstistä ei siis todellakaan ole kyse, vaan tunnelmoinnsta ja innostamisesta luonnon aarteiden tee-se-itse-maailmaan.

Kaikenkaikkiaan erittäin sympaattinen ja informatiivinen opas, joka innostaa keräämään ja käyttämään erilaisia kasveja. Kotimaisuus on plussaa, kuten myös kauniit piirroskuvat ja selkeä, jutusteleva teksti. Erityisesti minuun vetosi kirjan kokonaisvaltainen ote nuukaan elämäntyyliin: ohjeet eivät ole pelkästään salaatteja tms vaan mukana on mm. hapanruisleivän ja saunavihdan teko-ohje. Jos jotain olisin kaivannut, niin kasvien latinankieliset nimet selkämmin esille, kuten myös parhaimmat paikat kerätä kasveja. Lisäksi kirjan antamaan tietoon on toki syytä suhtautua kriittisesti, ja tarpeen tullen tarkistaa kasvien käytettävyys uudemmasta lähteestä.

Luontoäidin kasviaarteet on täynnä kokeilemaan innostavia ohjeita, ja on olennainen lisä luonto-, puutarha- ja keittokirjojen joukkoon. Harmillisesti kirjaa ei ole  enää saatavilla muuta kuin käytettynä antikvariaattien kautta tai kirjastoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti