tiistai 27. maaliskuuta 2012

Lisää siemeniä esi-idätykseen: punasipuli, juuri- ja lehtipersilja, kirsikkatomaatti, tomatillo, timjami, pillisipuli ja juuriselleri

Laitoin lisää siemeniä esi-idätykseen: punasipulia, juuri- ja lehtipersiljaa, kirsikkatomaattia ("Ildi"), tomatilloa, timjamia, pillisipulia ("Freddy") ja juuriselleriä. Näistä juuripersiljan siemenet olivat menneet vanhaksi edellisvuonna, eli luultavasti vielä itävät  jotenkuten. Sen sijaan tomatillo, timjami ja kirsikkatomaatti ovat yli viisi vuotta vanhoja, joten itäminen voi olla hyvinkin epävarmaa. Onneksi mulla on myös tuoretta tomatillon siementä, muita lajikkeita kirsikkatomaatista sekä timjamia ulkona talvehtimassa.

---

PÄIVITYS 7.4.

Sipulinsiemenet itivät vauhdilla, ja ovat jo sirkkataimella. En laskenut, mutta silmämääräisesti arvioiden pillisipulista jäi itämättä yli puolet, punasipulista iti suurin osa. Myös persiljat tulivat vauhdilla, ja varsinkin juuripersiljasta iti useampi siemen kuin olin odottanut. Aina yhtä kurjaa heittää pois tarpeettomia taimia. Tai oikeastaan en heittänytkään, vaan laitoin loput juuripersiljan idut lehtipersiljan kanssa samaan, aikaisena vihersatona käytettäväksi. Selleristä iti noin puolet, ja lopulliseen taimikasvatukseen valikoitui neljä yksilöä, joista kolme näyttää selvinneen jatkoon.  Luultavasti aivan tarpeeksi ensimmäiselle vuodelle, kun lisäksi tulee lehtiselleriä, palsternakkaa ja juuripersiljaa. Tomatillosta ja kirsikkatomaatista ei ole toistaiseksi itänyt ensimmäinenkään, timjamista iti muutama. Molemmista laitoinkin uuden satsin tulemaan tuoreemmista siemenistä. Timjamin siirsin omaan ruukkuunsa.

Sipulinsiemenet laitoin vessapaperirulliin. Muuten hyvä, mutta seuraavalla kerralla mieluummin 4-5 itua purkkiin, niin tulee tila käytettyä tehokkaammin. Sipulintaimet, varsinkin itsekasvatetut, voi nimittäin aivan hyvin istuttaa nippuinakin. Lisäksi sipulin voisi kylvää parikin viikkoa aiemmin, niin ehtivät paremmin kasvaa.

 
 
PÄIVITYS 13.4.

Muinaiset tomatillo ja kirsikkatomaatti itivät kuin itivätkin. Kirsikkatomaatti vähän liiankin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti