tiistai 1. toukokuuta 2012

Lantakomposti


Sunnuntaina 23.4. haimme kaksi peräkärryllistä lantaa ja kuivikeheinää ratsastuskoululta muutaman kilometrin päästä. Alunperin halusin lantaa lämpölavan pohjaksi, mutta innostuin hakeamaan enemmänkin  ja perustin lantakompostin marjapuskien väliseen aukkoon.


Kompostikasa on reilusti yli kuution kokoinen, ja koostuu hevonlannan lisäksi heinästä, rikkaruohoista, ruohoturpeista sekä muusta puutarhajätteestä. Kostukkeena olen käyttänyt  virtsaa ja jokivettä. Ensimmäisen viikon kasa sai olla kuten oli, mutta käännettyäni kasan 30.4. lisäsin päälle peitteeksi rakennusmuovia.Rikkaruohot ym epäilyttävät olen pyrkinyt kasaamaan keon sisälle. Odotankin mielenkiinnolla miten esimerkiksi vuohenputken juurakot selviävät lämpökäsittelystä. Lämpöä olen seurannut toistaiseksi näppituntumalla, mutta suunnitelmissa on maalämpömittarin hankinta.

Kasa sai siis muhia yhden viikon ennenkuin käänsin sen ensimmäisen kerran. Siinä välissä lueskelin netistä erilaisia ohjeita (lannan) pikakompostoinnille  ja tehokkaimmillaan kasaa käännettäisiin kerran päivässä, jolloin jokseenkin valmista kompostia tulisi kahdesta kolmeen viikossa! Kasan kääntäminen oli kuitenkin sen verran työlästä, että suunittelin nyt kääntäväni sen 2-3 kertaa viikon sisällä, ja annan sitten muhia viikon ajan ennen seuravaa kääntöä, jolloin se toivottavasti alkaisi olla jo vähintään puolikypsää.

Lantakomposti löysi paikkansa marjapensaiden välistä, kompostilaatikon takaa. Olin ehtinyt jo murehtia mihin kyseisen tilan käytän...
Palamistehokkuudestakin oli erilaisia mielipiteitä: toisten mielestä mitä korkeampi lämpötila sitä parempi, toisten mielestä taas ei saa liian kuumaksi lämmetä ettei hyödyllisetkin bakteerit kuole. Jonkun mielestä palamisesta muodostuva valkoinen on hyvälaatuista sienirihmastoa, toisen mielestä taas merkki liiasta lämmöstä... ota nyt näistä selvää! Aiemmin ajattelin, että kompostointi on aivan selväää pässinlihaa: mätetään tavaraa ja annetaan muhia, mutta taitaa sittenkin olla hieman enemmän ajatusta vaativa prosessi :)

---

PÄIVITYS 5.6.2012

Ensimmäistä kompostierää levitin jo parisen viikkoa sitten palstalle, oikein kaunista ja täydellistä katemateriaaliksi. Isoimmat kökkäreet sekä heinä oli palanut heikosti, joten jätin ne seuraavan kompostin pohjaksi. Toinen erä on nyt muhimassa, ja sitä olen kääntänyt kahdesti viikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti