torstai 17. marraskuuta 2011

Kohopenkki osa 3: Ideointi jatkuu - Mandala

Vähän erilainen keyhole http://organicveges4health.com/diy-keyhole-garden

Avaimenreikäpenkit mahdollistavat helpon pääsyn kasvien luokse ja kasveilla on paljon ns. reunatilaa. Mandala vie ajatuksen vielä pidemmälle; rinkulaa rinkulan sisälle.

Mandala-puutarha

Pitkä artikkeli keyhole- ja mandala-puutarhoista, kohtuullinen kuvitus http://menoyot.com/garden/?p=83 Sivustolla perustellaan mandala-putarhan ja vastaavien epälineaaristen puutarhojen käyttö suuremmalla polku-viljelyala-suhteella.

Jänniä kuvia ja pieni videonpätkä. Aika matalat penkit!
http://www.ecofilms.com.au/2010/07/07/building-a-mandala-garden/

Yksityiskohtaisempi analyysi ja erilaisia ideoita mandala-puutarhaan http://www.permablogger.net/mandala-garden/

Oma suunnitelma

Koska ehdittiin jo keskelle palstaa yksi keyhole tehdä, niin tehdään loppu allaolevan valmiin mallin mukaan:

Ensimmäinen suunnitelma, marraskuulta 2011
---------------------
PÄIVITYS 8.1.2012

Lasten hiihtäessä mittailin aarimaata, ja koska vastasataneeseen pakkaslumeen jäi mukavasti selkeät jäljet, hahmottelin erilaisia luontevalta tuntuvia polkuja ja reittejä, päätyen allaolevaan. Keskelllä on siis syksyllä 2011 tehty avaimenreikä-hugel. "Terälehdet" tehdään yksi kerrallaan hugeleiksi, esim. neljän vuoden aikana. Tällöin aloitusreikä mukaanlaskien saadaan viisivuotinen hugelkierto. Neljän pienemmän terälehden sekä loppualueen kohotuksesta en ole vielä päättänyt, luultavasti jäävät ns. tavallisiksi kohopenkeiksi - jo tasapainoisuudenkin takia. Kuvaan hahmotellut kasvikset ovat vain havainnollistamassa, eivät mikään varsinainen kylvö-/istutussuunnitelma. Ja mikä parasta, koska hahmottelin kuvion suoraan oikeassa mittakaavassa, pitäisi penkkien leveydet olla meikäläisen ylettävyyden kannalta optimaaliset. (Keskusympyrä on aavistukseen liian massiivinien).

Seuraava, ja toivottavastii lopullinen suunnitelma, tammikuu 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti