maanantai 10. elokuuta 2009

Tyrnin kuolausta

(Pahoitteluni kuvien laaduttomuudesta, mutta saa niistä selvän, eikö?)
Kävimme Kenkäverossa katsomassa tyrniä. Oli just niin ihana kuin muistelinkin, ja puolisokin korjasi alkuperäistä mielipidettään. Neljä kohtalaisen lähekkäin istutettua pienen puun kaltaista yksilöä, jotka muodotisvat yhtenäisen "puskan".



Aloin innostuneena selvitellä internetistä, että mitenköhän nopeasti tyrni kasvaa, että pääsevätkö jopa lapsenlapsemme leikkimään tyrnipuun sisälle... Mitään hirveän selvää tietoa ei ollut, muuta kuin että sisämaan olosuhteissa tyrni kasvaa yleensä kolme metriä korkeaksi, erittäin otollisissa oloissa viisimetriseksi, Joku kirjoitti taimen kasvaneen ensimmäisenä kolmena vuotena puolimetriseksi. Voisi tästä päätellä, että "täyteen mittaan" tyrni kasvaisi siemenestä pikkupuuksi 10-15 vuodessa?



Kun jatkoin lukemista, aloin itsekin harkita siemenestä kasvattamista, sillä mikä sen jännittävämpää... Exotic Gardenilta saisi tyrninsiemeniä,ja ainakaan hinta ei päätä huimaa. Jos myynnissä olevat taimet eivät vuotta vanhempia ole, niin voisi itse kasvattamistakin harkita - ei se olisi kuin yksi kasvukausi enemmän odottamista.

Toisaalta Exotic Gardenin lajike sanotaan kasvavan kaksimetriseksi.. aika pien, kun kuitenkin haaveilen puumaisesta :( Lisäksi siemenlisätyissä tyrneissä on se pulma, että kasvin sukupuolta ei voi tietää ennenkuin kukintavaiheessa... Ehkä siis kuitenkin sijoitamme sen 40-50 euroa ja ostamme valmiit astiataimet :) Hirvensalmella on myynnissä ainakin Tolme, Raisa ja Terhi - se olisi siis lähin taimisto. Myös multasormessa oli jotain lajikkeita, samoin K-Raudassa. Olikohan Raisa ja Rudolf ainakin ja jotain mulle vähän (toistaiseksi) tuntemattomampia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti