lauantai 18. kesäkuuta 2011

Niittosilppua ja lantavettä

Jälleen kerran on se aika kesästä, kun kaupunki niittää viheralueitaan. Hetken asiaa jahkailtuani olen käynyt hakemassa useamman kuorman kartanon takapihalta, ja lisääkin voisin hamstrata. Tehokkain menetelmä on kottikärryt ja ohutpiikkinen talikko, tehottomin tavallinen lehtiharava ja Ikea-kassi.

Niittosilppu on enimmäkseen vuohenputkea, heiniä, koiranputkea ja leinikkiä, ja seassa kukinnotkin... Ei mua kuitenkaan kovin huolestuta rikkasiementen leviäminen, kun aarimaan siemenpankki on ennestäänkin täynnä.

Yhdellä kuormalla kattaa noin yhden penkin; tähän mennessä katetta ovat saaneet härkäpavut, perunat ja auringonkukat. Kurpitsat odottavat omaa kasaansa ja silppua voisi varovasti jakaa myös purjoille. Laitan silppua varsin paksun kerroksen, noin 10 cm. Koska silppu on karkeaa, en laita sitä pienten taimien kuten porkkanoiden väliin, ainakaan vielä. Silppua on oltava mahdollisimmman paksu kerros, että rikkaruohot tukahtuvat.

Odotan silpun auttavan kahdessa asiassa: 1) maan kosteana ja mureana pitäminen ja 2) kastelierojen ruokkiminen ja maan parantaminen orgaanisella ainekselle. Lannoittaminen on toissijaista, koska siihen mulla on lantavettä, kompostia ym.

Pahin mahdollinen on, että kesä on sateinen ja kaikki homehtuu, minkä lisäksi siemenet kypsyvät ja mun palsta on seuraavana kesänä juolavehnän lisäksi täynnä vuohenputkea...

------------------

Lantavettä levitin ensimmäisen ämpärillisen: kurpitsoille, 2/3 palsternakkaa, kyssäkaalille, keltajuurelle, hampuille, purjoille ja osalle porkkanaa. Haju oli aika lantainen... koska yöllä ja koko seuraavan päivän piti sataa, levitin lantavedeen suoraan maanpintaan, en lantrannut kasteluveteen enkä harannut. Yöllisestä sateesta huolimatta lanta ja haju olivat edelleen päivällä, joten pitänee harata...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti