perjantai 4. toukokuuta 2012

Kylvöjä palstalle!

Käytiin viisivuotiaan kanssa kylvämässä ensimmäiset siemenet palstalle. Palsternakkaa, aikaista hernettä, härkäpapua, naurista, kamomillaa ja kesäkukkia (ruiskaunokki, kehäkukka, kosmoskukka). Apulainen teki kylvöt (paitsi nauris ja kukat), ja kovasti oli mulla pidättelemistä, että en puuttunut lapsen tekemään työhön.

Palsternakka kylvettiin noin parin sentin syvyisiin koloihin, jotka täytettiin turve-hiekkaseoksella. Siemeniä oli liotettu yön yli ja jokaiseen koloon meni useampi siltä varalta, että itävyys on huono. Tarkoitus oli tyhjentää koko kippo, mutta niin vain siemeniä jäi yli... En kuitenkaan laittanut palsternakkaa kuin kaksi parimetristä riviä, koska tarkoitus olisi kokeilla kasvatusta omassakin pihassa, ja määrän sijaan voisin välillä tähdätä laatuun.

Herneelle sama juttu. Herneistä osa oli tehnyt jo itua, mutta unohdin kertoa apulaiselle, että laittaa nimeomaan itäneitä. Lisäksi herneitä oli kaksinkertaisesti tarvittu määrä, ja vaikka teimme vielä kolmannen rivin, niin yli jäi runsaasti. Hieman harmitti, mutta laittanen loput (itäneet) omaan pihaan. Voin vaikka sitten vertailla hiekkamaassa ja savimaassa kasvaneita. Lajikkeina Avola ja Gloriosa, ja tietenkin unohdin kumpi oli kumpaa ja loput taisi mennä kokonaan sekaisin. Veikkaisin, että Avola o keskuskummusta katsoe oikealla, ja Gloriosa puolestaa vasemmalla. Veikkaisin myös, että Avola tekee ensimmäisenä satoa, mutta nähtäväksi jää. Niillä on nyt reilu pari kuukautta aikaa kasvaa, sitten tilalle tulee kiinankaali. Ja keskelle hamppu, joka sekin vienee neliömetrin.

Myös härkäpapupenkkiin oli tarkoitus merkata mitä lajiketta milläkin rivillä mistäkin lähtien on. No. Nyt kun vielä muistan, niin keskikummusta katsoen vasemmalla on ensin pitkä pätkä vihreää, ja loput Windsor Bialya. Oikealla on ensin valkoista noin puoleen väliin, sitte punertavaa siementä, ja lopuksi huikeat kolme kappaletta Hangdown Groenekernigiä. Viimeiseksi mainitut oli oikeastaan tarkoitus kylvää omaan pihaan, että saisin puhdasta siementä syksyllä. Nooo.... Kaiken lisäksi osasta kuopista tuli aivan liian syviä, ja jossain kohdin lapsella huomio herpaantui, ja saattaa olla, että osassa kuoppia on kaksi tai useampi siemen. Nimetyistä lajikkeista jopa neljä papua oli itänyt, nimettömistä osa oli oikeastaa vielä hiukan ryppyisiäkin. Jos eivät kaikki idä, niin laitan kuun lopulla nopeakasvuisempaa lajiketta aukkoihin. Pavut on kuitenkin kylvetty harjuihin ja peitetty edellä mainitulla turve-hiekkaseoksella sekä hallaharsolla, joten eiköhän ne sieltä JOSKUS nouse.

Naurista laitoin palsternakkarivien väliin. Olen aiemminkin samaa yrittänyt, mutta jos tällä kertaa onnistuisinkin... Siemeniä oli liotettu yön yli, ja peitin ne tutulla turve-hiekkaseoksella. Lapsi kyseli, että mitä sitten tehdään jos palsternakka itää nopeammin. Jaa-a...

Sitten lapsi karkasi kotiin.

Kesäkukista yritin tehdä jonkinlaisen muotopenkin. Keskelle kaistale kosmosta, ja ympärille sekoitus kehäkukkaa ja ruiskaunokkia. Vielä päätyihin pitäisi jotain matalaa keksiä, luultavasti sinisievikkiä kunhan muistan kaivaa siemenet esille. Jätin siemenet peittämättä, jopa ilman harsoa, koska kovasti toivon, että yöllä sataisi vettä ja siemenet kostuisivat tarpeeksi. Taputtelin sentään pinnan sileäksi, tosin sillä ajatuksella, että muistan siihen jotain kylväneenikin.

Lopuksi tein kamomillasta eräänlaisen reunuksen juhannuksen aikaan kylvettävälle kaskinauriille. Toive olisi, että kamomilla tuoksu hämäisi kirppoja. Väliajalla siihen voisi vaikka salaattia istuttaa. Tai jotain. (Salaatintaimet on vielä jokseenkin vaiheessa.)

Vielä kylvämättä jäivät itämässä olleet porkkanat (Lobberich, Nantes) ja punajuuri (Mona Lisa). Laitan ne ja loput nauriit kumpuun. Ensin hieman arastelin ajatusta, kun en uskonut niiden ehtivän. Mutta eiköhän ne JOTAIN ehdi kasvaa ennenkuin kesäkuussa istutettava kurpitsa valtaa koko tilan. (Niin ja pinaattia myös, ensimmäistä kertaa!)

Kaikenkaikkiaan palsta alkaa olla kylvöille valmis. Toki on vielä käännettävänä yksi pieni lohko sekä pehmitettävänä useampi kokkareinen penkki, mutta eipä niillä kiire ole kun viimeiset kylvöt teen kesäkuuun puolella (kuten esim. pavut). Lannoitetta en ole levittänyt , enkä tuhkaakaan. Spagettikurpisoja varten sentään kaivoin jo kuopat minne laitetaan lantaa tai kompostia. Ajattelin katelannoittaa tarpeen mukaan kunhan komposti alkaa olla valmista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti