torstai 28. kesäkuuta 2012

Palstanvaltaus!


Kävin valtaamassa tyhjän, rikkaruohottuneen palstan omani läheisyydestä (ulommaisin kulmapalsta, hieman varjoinen loppupäivästä). Koko alkukesän sitä kyttäsin sillä silmällä, ja tein jo suunnitelmiakin. Oli tarkoitus jo paljon aiemin käydä kimppuun, vaan kaveri kenen piti jeesata teki oharit enkä viitsinyt yksin alkaa ahertaa (seliseli).

Tänään sit reipastuin, ja laitoin miehen kääntää ohjeeni mukaisesti keskelle palstaa spiraalin muotoisen penkin, johon itäneet härkäpavut kylvin paririviin siksakkiin. Osa härkäpavuista oli ehtinyt jo osittain mätää kylvöä odotellessaan, mutta jospa sieltä muutama edes ponnistaisi. Kylvin ne noin sentin syvyyteen, ja maa on sateesta märkää. Maassa on melkoisesti monivuotisten juurakkoa, mutta vain pahimmat viskoin pois. Samoin spiraalin käytävät jäi kääntämättä. (Haraan tai jotain.)


Kauheesti en satoa odota, kun kylvö jäi näin myöhäiseksi, mutta jos edes vihermassaa saisi. Toisaalta toukokuun alussa omalle palstalle kylvetyt kukkivat nyt, joten jos tulee lämminä, niin hyvinkin voivat nämä nyt kylvetyt kukkia heinä-elokuun taitteessa, ja kun ei härkäpapu ole kylmälle arka, niin saattavat ehtiä palkojakin kypsytellä pitkälle syksyyn.

Jos palstan saan itsellei virallisestikin, niin mulla on jo suunnitelma kylvää viljoja, härkäpapua ym. korkeaa ja itsekseen kasvavaa jonkinlaiseksi labyrintiksi... Vaikka järkevintä olisi kai kylvää vaan täyteen ilman käytäviä.

Joten. Lopuksi pitää kerätä rohkeutta ja laittaa palstoijen vuokrausta hoitavalle 4H:lle meiliä, että voisinko saada palstan virallisestikin itselleni. Keväällä kun olivat vielä sitä mieltä, että kaikki palstat on varattuja ja tilaa ei yhtään ole...

---

PÄIVITYS

Laitoin meiliä heti postauksen jälkeen, mutta vielä ei ole vastausta tullut. Ovat varmaan lomalla ;D

PÄIVITYS 13.7.

Härkäpavut ovat hyvää vauhtia nousemassa, suurimmat noin kymmensenttisiä. Spiraalin jatkeeksi iskin vielä kolme itänyttä perunaa.

---

PÄIVITYS 5.10.

Palsta, joka jatkossa tunnettakoon nimellä "Aari2" eliAaarikakkonen on hieman hunningolla, kun en oikein saanut päätettyä mitä sille tekisin. Loppusyksyn viileissä sateissa minttu riehaantui ja täytti palstan kompostikasaa lukuunottamatta . Toisaalta minttua ja muutakin rikkaa on kyllä koko pelto täynnä, ja aariykkösen kokemus uusilla opeilla täydennettynä pitää toiveikkaana rikkojen häviämisestä/vähenemisestä jahka aloitan viljelyn tosissani.

Heinäkuun alussa kylvetyt härkäpavut kasvoivat vauhdilla, niin että niistä saa jopa satoa. Lantakompostia lähinnä olleet olivat komeimmat, joten eiköhän papuakin kannata pikkuisen lannoittaa...

Tänhetkisen suunnitelman mukaan laittaisin palstan täyteen härkäpapua (muokkaa maata juuristollaan), hernettä ja kauraa (vihermassaa), perunaa (pakolliset multaukset toivon mukaan edistäisivät rikkojen leviämistä), auringon- ja hunajakukkia (karkeaa vihermassaa ja voimakas maata muokkaava juuristo), kehäkukkaa (voi niittää, joten katematskua) sekä pellavaa (tiheänä kylvettynä peittää maata ja mulla nyt sattuu siementä olemaan). Ainoa varsinainen maata peittävä on peruna, ja siinäkin enemmän multaus/kate kuin kasvi itsessään. Harkitsin keräkaaliakin, mutta luultavasti se on liian vaivalloinen suhteessa hyötyyn, vaikka naapuripalstan rouva kovin sitä hehkuttikin.

Pitäs vaan päättää mitä minnekin, tai sitten mennä jollain kaikenkattavalla systeemillä ts. kääntääkö pelkästään maa vai muokatako penkitkin valmiiksi. Kaikki luetellut kasvit kyllä ehtivät, vaikka töiden kanssa menisikin pitkälle kesäkuuta eli ns. pikakesannointi olisi mahdollinen.

Tarkoitus olisi kuitenkin vielä kesän 2013 ajan keskittyä rikkaruohojen vähentämiseen sekä maanparannukseen, ja itse satoviljely aloittaa vasta 2014, joten sinänsä aivan sama mitä, kunhan yksivuotista eikä tulevia satokasveja häiritsevää.

--

PÄIVITYS 26.8.2013

Suunnitelman mukaisesti laitoin härkäpapua, kauraa ja hernettä sekaisin, pellavaa, yhden penkin kehäkukkaa, perunaa useamman rivin, pari ufo-kurpitsaa kompostikasan päälle. Laitoin myös penkillisen kurkkua, kun naapuripalstan rouva tarjosi taimia, maa-artisokkaa samoin, ja kaaliakin koitin, mutta möhöjuuri vei.

Perunasta, kaurasta ja härkäpavusta tullut ihan mukavasti satoakin.

Koko palstan käänsi mies syksyllä lapiolla, keväällä käänsin uudelleen talikon kanssa keräten pahimpia kestorikkojen (juolavehnä, minttu, leskenlehti) juurakoita ja muotoillen penkkejä. Melkein koko toukokuu meni ja paljon sain hämmentyneitä kommentteja ohikulkijoilta, että jatkossa jätän kääntämättä jos vain mahdollista.
Ensimmäisenä käänsin ja muotoilin reunat, joten sinne meni härkäpapu, pellava, kaura. Sitten perunalle penkit. Kurkulle mies kaivoi ojan, mikä täytettiin osittain palaneella ruohosilpulla. Viimeiseksi, jo juhannuksen mentyä, sain kaalipenkit valmiiksi.

Maa oli melko märkää ja kylmää, tosin kevät oli muutenkin toisaalta tavallista myöhemmässä, toisaalta märempi. Maan seassa oli tosin isojakin savikokkareita, että tällä palstalla jos missä kohopenkkiviljely kannattaa.

Kesällä penkkien väliin saatiin olkea, loppukesästä penkkien päälle olen lisäillyt ruohosilppua ym. Rikkaruohojen määrä ei ole ollut mielestäni mitenkään mahdoton, vaikka toki työtä piisaa pariksi vuodeksi vielä. Palstan penkkien muotoa osittain mallailin jo kevättalvella, ja olen toistaiseksi erittäin tyytyväinen kesän aikana muotoutuneeseen lopputulokseen.  

Rikkaruohoista eniten on saanut nyppiä minttua pois, loppukesästä myös vesiheinää riuhtoa tukkoina. Jonkin verran tatarta ja tietenkin kaikki lutukat, peltotaskuruohot  ja rikkanauriit ym olen repinyt pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti