keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Uusi vihannespenkki pihaan. Tai kaksikin.

Räväkästi aloitin pari uutta vihannespenkkiä marjapuskien keskelle. Jotenkin riepoo jättää aurinkoisin alue pelkälle nurmelle, eikä pensaitakaan tee mieli lisätä. Penkeissä yhdistin hugelia, syväkompostia ja kohopenkkiä. Siis ei mitään tyylipuhdast vaan vapaasti "kaikki puutarhajätteet haudataan maahan eiku siis tehdään ravinteikkaaksi ja lämpimäksi vihannespenkiksi". Lantaakin piti laittaa, mutta ei sit saatu haetuksi kun en kehdannut naapurilta vongata kärryä. Vaan voihan sitä sit lisätä pintakompostin muodossa myöhemmin.


Ilta-aurinko valaisee pienen pätkän tontin alareunan kasvimaata vahvistaen valitukseni pihamme riittämättömästä valosta vihanneksille. Motivaationi uusille vihannespenkeille parammalla sijainnilla.

Kuopasta ei tullut kovinkaan syvä kuten reunoista näkee. "Jankko" on mitä parhainta hiekkalaatikkohiekkaa - mitä nyt kottikärryllinen haavanjuuria revittiin ylös.

Pohjalle kasattu lahoa puuta, puiden ja pensaiden leikkuujätettä, risuja ym. Sekaan jäi turhankin paljon tyhjää, vaikka koitinkin päällä pomppia ja pahiten törröttäviä puita pätkiä.
Taustalla näkyy pienempi kumpu, johon meni mm. orapihlajan leikkuujätettä naapureilta, kottikärryllinen tai parikin mätiä omenia, sekalaista puutarhajätettä, ja risuja. Hiekkamullan päälle ripottelin lantakompostia pari ämpärillistä ja koko kummun peittelin lehmuksen lehdillä.7

Puiden ja risujen päälle lisätty pihalta kerättyä viherjätettä sekä kuopan vähäiset ruohoturpeet.
Puutarhajätteien päälle meni ohut kerros puolivalmista talouskompostia ja sen päälle vähän paksumpi kerros omenapuiden alta haravointijätettä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti