perjantai 26. kesäkuuta 2009

Pujot pois ja väliviljelyksistä

Käväisin aarimaalla palstan tilaa vilkuilemassa. Edelleen aika aneemista, mutta kyllä se siitä... Sieltä täältä pilkottaa sitä sun tätä - ja helkkaristi rikkaruohoja. TAAS. En kärsinyt jäädä kitkemään kun itikat kävivät kimppuuni, kunhan nyhdin suurimpia. Vettä kuitenkin kannoin tusinan kannullista ellen enemmänkin ja kastelin pienimmät ja janoisimmat taimet. Vesi oli niin ihanan lämmintä, että teki mieli pulahtaa uimaan heti. Tyydyin roiskimaan vettä pitkin housujani (tosin vahingossa). Vedenpinta Urpolanlammessa on huolestuttavasti laskemassa. Toivottavasti on vain väliaikainen ilmiö, ja loppukesän sateet korjaavat vajeen.
Viljelemättömältä naapuripalstalta ja ojanpientareilta kitkin kuitenkin pujoa, kun se perhana alkaa kohta kukkia ja aiheuttaa mulle allergiaa. Kaikki talkoisiin!
Savipaakkuihin tökityt nauriit olivat muuten hengissä ja ihan hyvinvoivan näköisiä! Samoin palsternakkapenkistä löysin sinne "istuttamani" retiisit ja mahdollisesti salaattiakin?? (Jep, sen siitä saa kun ei kirjoita muistiin.)
Yhden samettikukan olin vahingossa harannut poikki, mutta siemenistä kylvetyt kehäkukat olivat itäneet ja ainakin osittain voimissaan. Vajaasta hernepenkistä huomasin ikävän ilmiön: ainakin yhden herneen varsi oli "ohentunut" ja herne kuukahtanut. Taimipoltetta vai jotain muuta???
Väliviljelyksistä ja katteista perunapenkissä voisi ottaa yhden asian opikseen: haraaminen on pirun hankalaa jos keskellä penkkiä on kylvös ja seassa katesilppua! Seuraavalla kerralla, jos väliviljelyksiä vielä haluan kokeilla, niin väliviljelykset taimista, jotka ovat riittävän suuria erottuakseen rikkaruohoista ja riittävän etäällä toisistaan niin että haraus onnistuu!
Lopuksi lohduttauduin katselemalla toispuolista naapuripalstaa - sitä ei ole kertaakaan kesän aikana kitketty ja rehevästi siellä kasvaakin polvenkorkuinen kasvusto rikkaruohoa. Siltä meidänkin palstamme näyttäisi, jos en niin innoissani olisi jokaista rikkaruohoa pois nyhtämässä. Toisaalta kyllä niillä siellä rikkisten seassa vähän näkyi perunaa, sipulia, salaattia ym. Kun vaan muistaisivat käydä kitkeässä! Ehkä jopa palkitsevampaa kitkeä hirmuinen määrä vihermassaa kerralla kuin käydä puoliviikottain nyhtämässä kerta toisensa perään pinnalle ilmestyviä juolavehniä, voikukkia ja ohdakkeita - niistä muista puhumattakaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti