lauantai 15. elokuuta 2009

Hirvensalmi

(Jälkikäteen korjattu taimien lajikkeet sekä alkuperät.)

Kävimme ex teompore Hirvensalmen taimistolla, kun ei (puolisoa) muutakaan huvittanut hommailla.(Minua olisi huvittanut ruohonleikkuu jne, mutta aina kesäinen retki voittaa :)

Tarkoitus oli käydä VAIN katselemassa, mutta mukaan sitten tarttui viisi pensasta; kaksi tyttö- ja yksi poika-tyrni (marjojen tuottajaksi Trofimovskaja, venäläinen lajike, jonka pitäisi menestyä sekä hedelmöittäjäksi Rudolf) sekä valko- ja viherherukat (Valkoinen suomalainen sekä Vertti). Valkoinen oli ihan pakko ottaa mukaan, kun tarjolla oli yksi kappale Valkoista suomalaista ja iso nippu Valkoista hollantilaista JA makukokeen perusteella suomalainen päihitti hollantilaisen mennen tullen, ja samantien otettiin sitten Vertti ja tyrnit. Oli muuten Verttikin pirun hyvää, kieli pitkällä odotan vuoden 2010 satoa :) Tyrnissäkin oli jo YKSI marja, eli ensisyksynä päästään maistelemaan ja taimiston hoitaja sanoi pensaiden kasvavan "muutamia kymmeniä senttejä" vuodessa.

Istutusohjeita kyselin myös. Vertti voi vähän lamota, ja sille voi oman maun mukaan laittaa tuen - tai leikata alimpia ja vanhimpia oksia pois. Tyrni on vesi- ja ojamyyrän herkkua, samoin jänisten, joten sille taimiston hoitaja suositteli verkkoa istutuskuoppaan. Tyrnin voi kuulemma laittaa hyvillä mielin kukkapenkin ja luumun viereen, ei pitäisi olla ongelma. (Kukkapenkki siirretään jossain vaiheessa muualle ja luumu kaadetaan sitten joskus.) Valoa olisi hyvä saada, mutta ei hetkittäinen varjo haittaa (meillä keskipäivän vaiheilla jää suunniteltu istutuskohta talon varjoon...). Istutuskuopaksi mahdollisimman suuri, mutta joku puolisen metriä syvä ihan ok.

Taimiston lisäksi kävimme Kissakosken voimalassa. Sieltä löytyi jännittävä "salainen" puutarhapolku, joka johti pienelle sillalle, jonka alla kasvoi lumpeita. Sillan yli pääsi jatkamaan polkua pitkin pienen kuusimetsikön läpi vanhaan koivikkoon, jonka aluskasvillisuutena oli pieniä, mutta makeita metsävadelmia sekä villiintynyttä herukkaa (lähinnä punaista, mutta myös valkoista ja mustaa). Valkoiset herukat nähdessäni menin vallan sekaisin ja keräsin kuopuksen hatun täyteen (noin puolitoista litraa) kunnes perheenjäsenet pakottivat poistumaan paikalta. Oli niin ihanan villiintyneen romanttinen paikka, että pakko päästä joku kerta uudelleen - vaikkapa vuoden päästä ämpärin kanssa ;)

Kotona huomasin, että ostamamme herukan taimet eivät olleetkaan Hirvensalmen tuotantoa. No, mitäpä pikkuseikoista... palvelu oli hyvää ja luotan, että heiltä saa meillä menestyviä kasveja, etenkin kun koitin taimiston hoitajalle (pitkätukkainen nainen) selostaa millaiseen paikkaan puskat ovat menossa. (Valkoinen oli Saarioisten taimiston ja vihreä Huutokosken taimiston.)

Kirsikoitakin katseltiin, mutta koska meillä ei ollut kirsikan paikkaa/paikkoja vielä valmiiksi mietittynä eikä heilläkään ollut meitä kiinnostavia lajikkeita tarjolla tai näytillä, niin jätimme puun hankinnan myöhempään (ensi kevääseen ehkä?). Kirsikkapuunhan saa haettua vaikka tuolta läheiseltä Hongkong-halpamyymälästä - siellä kun bongasin mm. Sikkolaa - Hirvensalmen taimiston tuotantona ;)

ps. rahaa meni taimiin 3*12 euroa tyrneihin ja vitoset herukoille. Halpaa huvia :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti