maanantai 17. elokuuta 2009

Valkoherukka istutettu

Emäntä kuopassa

Olimme juuri kaivaneet ja täyttäneet lasten hiekkalaatikon omenapuun taakse, joten samalla puhdilla aloimme kaivaa istutuskuoppia herukoille. Mies irroitti juuriturpeet sekä kaivoi hyvän matkaa kuoppaa ja minä viimeistelin. Yksi kuoppa saatiin tehtyä...

Viherherukka testasi kuoppaa

Kuopalle tuli leveyttä (halkaisija) vaatimattomat puolisentoista metriä ja syvyyttä puolisen metriä. Pohjalle heiteltiin nurmiturpeet sekä kanankakkarakeita, vähän maata (hiekkaa) ja valkoherukan juuripaakku. Sitten täytettiin kuoppa lopulla maalla (hiekkaa ja multaa) ja sekaan lisää kanankakkarakeita.

Kuoppa kasteltu, vieressä vuoroaan odottava vertti

Kun kuoppa oli viimeistelyä vaille täytetty, mies kysyi eikö sinne pitäisi vettäkin kaataa. T'ou >_<. No haki sitten pari ämpärillistä, mutta vedet lammikoituivat toiselle puolen kuoppaa... On tossa vielä neljä puskaa istuettavana, että parempi tuuri niiden kanssa - ja onneksi sentään herukan juuripaakun seassa oli hyvin kasteltua turvetta!

Valkoherukka meni siis oppikirjan (Luonnonmukainen marjanviljely) mukaisesti noin 15 cm syvemmälle kuin alkuperäinen kasvusyvyys. Leikattu ei, koska taimitarhan myyjä oli sitä mieltä että ei tarvitse, ja siinähän olisi menetetty yksi marjaa kantava oksakin... Ajan kanssa näkee oisko pitänyt :P

Pitää vielä haravoida loputkin mullat kuoppaan ja viimeistellä vaikkapa ruohokatteella. Taivas huolehtikoon kastelusta. Toisen herukkapuskan istutus jäi myöhempään.

Oppikirjassa oli (ammattiviljelijöille) vihjeenä kasvattaa vaikkapa vihanneksia herukoiden välissä alkuvuosina. Ihan hauska idea, ja harkitsen yksivuotisia yrttejä tms siihen väliin! Paikka ainakin on todella aurinkoinen kesällä, ja hukkaanhan se huolella ruohoturpeista tyhjennetty alue menisi!

ps. valkoherukka istutettiin siis tontin etelälaidalle, aivan orapihjala-aidan eteen (no, metrin päähän). Itäpuolella on perennapenkki ja länsipuolella kasvimaa + joki. Enimmäin aikaa päivästä puskat siis saavat aimo annoksen aurinkoa, vain hetkellisesti puskasta katsoen lounaassa kasvava omenapuu varjostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti