torstai 3. syyskuuta 2009

Marjapuskia siirtelemään

Olen vakaasti aikomassa siirtää marjapuskia (mustaherukoita lähinnä). Mitä, ja minne, on vielä mietintämyssyn alaisuudessa, mutta ennakkoon olen jo selvittänyt erinäisten auktoriteettien opastuksella (Viherpihan asiantuntijapalsta, puutarha-netin keskustelupalsta), että herukkapensaan siirtäminen pitäisi olla varsin triviaali operaatio.

* pensaan juuret ovat pinnassa, eli ei tarvitse kaivaa suurta kuopppaa (joskin juuripaakku mukana olisi suotavaa)
* paras aika syksyllä lehtien varistua
* samalla kannattaa leikata lamoavat ja vanhat oksat pois sekä
* kastella runsaasti

Syy pensaiden siirtoon on yksinkertainen: pensaat on ärsyttävän tilaavievästi hajasijoitettu omenapuun ympärille. Jos pensaat ryhmittelisi aidanteiksi, saisi pihaa jaettua aluesiin, mutta niin, että alueiden sisällä mahtuisi oleskelemaan (tai vaihtoehtoisesti vaikka kukkia kasvattamaan). Lisäksi pensaiden hoito helpottuisi, kun koko aidanteen alustan voisi pitää mulloksella tai katteen alla, eikä tarvitsisi nurmea (rikkaruohoineen) niittää pensaiden välistä.

Yksi vaihtoehto olisi poistaa vallan kokonaan kyseiset puskat, mutta enhän sellaista raaski! Pensaat (mustaherukat lähinnä) ovat vähän huonosti marjaa tehneet tänä kesänä, mutta annettakoon heille vielä parin kesän mahdollisuus varovaisen leikkauksen, lannoituksen ja yleisen hoivan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti