lauantai 27. maaliskuuta 2010

Koeidätyksiä

Laitoin 15.3. erinäisiä siemeniä koeidätykseen, kun varsinaisille kylvöille oli vielä liian aikaista. Koe-erässä oli kuitupellavaa, tsinnia, samettikukkaa, kurkkuyrttiä, jotain tuntemattomia siemeniä (pieni pyöreä ja kaksi pitkulaista, jotka mahdollisesti kosmoskukkaa), kesäkynteliä, ruiskaunokkia, kehäkukkaa, kuituhamppua ja päivänsineä. Lisäksi mukaan heitin yhden pavun.

Siemenet laitoin kostean servetin sisälle kannelliseen muovirasiaan (kansi raollaan) keittiön patterin päälle. Välillä taisi kuivahtaa, ja välillä siemenet uivat vedessä...

Luvattoman olen merkittynyt muistiin tapahtumat, mutta tässä jotain merkintöjä tuloksista:

* heti toisena päivänä olivat kuituhamppu ja päivänsini itäneet, ja ne laitoinkin omiin minipotteihinsa kolmantena päivänä. Kuituhampusta mua erityisesti kiinnostaa sen juuriston kehitys, että tiedän mikä on pienin käypä potti, jos vaikka kaksi viikkoa esikasvattaa. Ja päivänsinestä kuinka isoksi se ylipäänsä kasvaa, kun sillehän suositellaan esikasvatusta.

* kolmantena päivänä olivat itäneet tsinnia sekä aarimaalta tuotu pitkuilainen mysteerisiemen

* kurkkuyrtti iti muutaman päivän päästä - tässä vaiheessa olin hukannut alkuperäiset muistiinpanot, ja tietenkään en voinut muuallekaan merkitä...

* papu iti tuskastuttavan pitkän odotuksen jälkeen 19.3. eli viidentenä päivänä. Sitten laitoin sen pottiin, ja kului lisää päiviä, ennenkuin vasta noin 11. päivänä papu "nosti päänsä" mullasta ja sirkkalehdet tulivat näkyville. Ja vielä 15.:kaan päivänä eivät sirkkalehdet ole täysin auki. Aargh!

* ja loput siemenet? Eivät itäneet, tai itivät niin hitaasti (kehäkukka, samettikukka), että lopulta kyllästyin ja jäivät oman onnensa nojaan - eli joutuivat kompostiin servetin mukana.

* poteissa ikkunalaudalla asuvat nyt hamppu, päivänsini, kurkkuyritti, kaksi mysteerisiemenentä (molmemmat samaa) sekä oppineidenkukkka (l. tsinnia)

Taimet ikkunalla 29.3.
Taimet ikkunalla 29.3.


* 15 päivää idätyksen aloittamisesta päivänsinessä ja hampussa on tulossa toiset varsinaiset lehdet, ja molemmat, etenkin päivänsini, ovat ihan rotevia ja kookkaita. Hampulla ainakin ovat jo juuret tulossa minipotin pohjasta ulos. Kurkkuyrtti on vielä sirkkalehtiasteella, mutta muistuttaa etäisesti kurkkua pyöreydessään ja karvaisuudessaan. Mysteerisiemenille oli käydä hullusti, kun niiden kuoret eivät millään olleet irrtoa, ja toista autoin turhankin rajusti - sirkkalehdet katkesivat. Hyvää vauhtia posottavat kuitenkin. Oppineidenkukka eli tsinnia on aika pikkuruinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti