tiistai 1. toukokuuta 2012

Kasvimaat kylvökuntoon

Sunnuntaina aurinko lämmitti mukavasti, joten innostuin kunnostamaan pihamme vihannespenkit.  Onneksi hiekkainen maa on pysynyt pehmeänä ja kuohkeana, niin enimmäkseen ei tarvinnut kuin penkkien reunoja kohentaa ja haravoida pinta tasaiseksi sekä nyppiä voikukan ja vuohenputken alkuja pois. 

Parsapenkin jatkoksi istutin maa-artisokkaa (sitä olikin siinä jo ennestään, eli lähinnä kaivoin sadon pois, ja asettelin siemenmukulat sopiville etäisyyksille). Kesällä, kunhan komposti kypsyy sopivaksi, täytyy katelannoittaa maa-artisokkia ja parsaa, että jaksavat kasvaa. Nyt en antanut mitään, vaikka kanankakkaa harkitsinkin. 

Katselin maa-artisokalle ja parsalle myös kumpaneita. Parsan kanssa viihtyisivät basilika, persilja, ja meirami sekä tomaatti, maa-artisokasta en löytänyt oikein muuta kuin että hyvä kumppani kurkulle ja huono kurpitsalle. Parsan kanssa ei kuulema sipulit sovi, mutta tälläkin hetkellä sen juurella kasvaa ruohosipuli, eikä kumpikaan tunnu olevan milläänsäkään.

-----

Aarimaakausi on alkanut! Pelto on kokonaan sulanut, kiitos vesisateiden, ja maa hieman kuivahtanutkin, kiitos tuulisten ja osittain aurinkoisten päivien. Kävin nyt vapun aikana vauhdittamassa lämpenemistä möyhentämällä muutaman varhaispenkin sekä harsottamalla. Maa on paikoittain jo sopivan kuivaa, mutta muutamassa kohdassa suorastaan lotisi. 

Palstan paikka on taas kerran tainnut siirtyä, kun ennestään tutun savensekaisen lisäksi etelälaidassa oli huomattavasti hiekkaisempaa maata. Eron huomaa varsinkin talikolla kääntäessä kun savinen on märempää ja jää isoiksi kokkareiksi kun taas hiekkaisempi on varsin helppoa käsitellä.

Olen kuitenkin tyytyväinen, että pääsin jo nyt aloittamaan penkkien muotoilun, sillä työ on yllättävän hidasta. Kolmessa päivässä olen saanut valmiiksi noin puolet. Olisikin aika hienoa jos osa yksivuotisista rikkaruohoista itäisi jo nyt, ja saisin harattua pois ennen kylvöjä...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti