perjantai 25. toukokuuta 2012

Purjot maahan ym. aarimaalla

Istutin purjon. Taimia oli reilusti yli tarpeen. Eli suomeksi sanoen seuraavana keväänä riittää kun laitan tusinan. (Jotka kaikki mahtuvat samaan purkkiin.) Istutuskuoppiin laitoin puolisen kauhallista kompostia. Alkoikin olla viimeiset hetket istuttaa, kun juuret olivat aivan solmussa. Tosin olisihan niitä enemmänkin saanut napsaista istuttaessa (nyt vasta muistin!). Purjontaimet oli kyl tosi hyvän näköisiä ja kokoisia, ylpeänä esittelin tutuille palstalaisille.

Sain viimeinkin kylvettyä itäneet sokeriherneet. Niitä oli melko sopivasti, ja osalla oli jo pitkän pitkät idut. Toivottavasti lähtevät vauhdilla kasvamaan! Alkuun muuten näytti siltä, että herneet eivät aio ollenkaan itää, mutta onneksi maltoin odotella. Hernepenkkiin laitoin reilusti tuhkaakin, kun naapuripalstan mummo vinkkasi vihertävän maanpinnan kielivän happamuudesta. No, herne tykkää muutenkin tuhkasta, että hyvää tekee. Muuten en hernepenkkiä lannoittanut, kun seuraavaksi siitä tulee lämpökumpu ja herneiden funktio enimmäkseen on viherlannoitus. Kai siihen voisi kuitenkin vähän kompostia katteeksi heittää...

Aukkokylvin pellavaa. Aiemmin kylvetyt olivat jo itäneet, ja tyhjiä kohtia oli jäänyt liian paljon. Onneksi siemeniä riittää... Möyhensin multaa, ripottelin siemenet ja kastelin. Päälle ripottelin kauhallisen tuhkaakin.

Lopuksi istutin neljä suurinta kaalintaintani. Kaksi Westland-lehtikaalta, yhden ruusukaalin ja yhden parsakaalin. Samaiseen penkkiin menee vielä yksi, ja muihin paikkoihin kymmenen. Jännä nähdä riittääkö itse kasvatetut taimet vai pitääkö keksiä muuta. Taimille laitoin kullekin kauhallisen kompostia istutuskuoppaan. Tuntuu kyl tosi hyvältä omaa kompostia mättää. Minä itse!

Anopilta sain komean kokoisia samettiruusun taimia, että vaikka omat siemenet eivät itäneet, niin näistä saan kaverit kaaleille.

Illalla kävin vielä pikaiseen kylvämässä kesäkukkapenkin päätyihin kellohunajakukkaa. Manailin siementen vähäistä määrää, mutta eihän niitä niin paljon edes tarvitse. Loput voisin kai kylvää... jonnekin. Auringosta, kuivasta ja köyhästä maasta tykkäisivät, ja sellaistahan on eteläseinustalla.

Kastelin vähän palstaa, enemmänkin olisi voinut, mutta lapsilla oli kiire uimaan ja muutenkin odotan, että jos vaikka yöllä sataisi vettä. Turhan moni porkkana ja punajuurikas on jättänyt itämättä kastelun puutteessa. Seuraavan vuotena aoin kokeilla varhaispunajuurten taimikasvatusta. Eihän niistä isoja tarvitse esikasvattaa, vain sen verran, että  ei tarvitse odotella ja ihmetellä josko itävät ja nousevat pellosta...

Palsternakat ovat itäneet viimeinkin. Ja välikylvönaurisrivi on säälittävä näky kirpanruntelemine sirkkalehtineen, kuten myös viereinen kylvös sekä kummun retiisit ja retikat. Nauristakin kannattaisi varmaan edes esi-idättää ennen kylvöä niin nousisi nopeammin. Ja kylvää ei kannata kuin joko aivan toukokuun alussa tai sitten kesäkuun lopulla.

Pinaatit ovat reippaan oloisia, vaikka varmaan kastelusta pitäisivätkin. Kesäkukista ovat kehä- ja kosmoskukat itäneet, muutama kosmos jopa härkäpapujen sekaan. Härkäpavuista suurin osa on noussut, mutta osa näyttää vähän oudolta kun lehdissä on mustia pisteitä ja jotkut lehdistä on sahalaitaisia. Toivottavasti vain lajikeominaisuuksia eikä sen vakavampaa!

Varhaisherne on noussut todella laiskasti, ja tekisi mieli syyttää apulaistani. No, mitä lie... varhaisherneenkin aion esikasvattaa 2013. Oli mielessä jo tänä vuonna, mutta jostain syystä jäi.
Herneen esikasvatuksestahan mulla on kokemusta, ja pitäisi sujua kohtuullisen vaivatta.

Viljalänttiäkin vähän kuopsuttelin, ja siellä ne speltin jyvät itävät kompostikatteen alla. Olin nimittäin liottanut siemeniä, mutta sitten kylvänyt melko pintaan ja unohtanut harson päältä. Onneksi kate ja kastelu ovat auttaneet.

Kamomillasta joutunen tekemäään uusintakylvö, mutta katsellaan vielä... Apila vihertää kaalipenkissä, tosin epätasaisesti tiheinä laikkuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti