torstai 31. toukokuuta 2012

Toukokuun loppu

Aarimaalla

Huom! Kuvat otettu lokakuussa, kauden lopussa
Mukulasellerin  (4 kpl) keksin istuttaa kesäkukka- ja krassipenkkien päätyihin. Mikä oli vähän tylsä, kun olin jo ehtinyt kellohunajakukkaakin kylvää... Varhaiskaalin (Dittmarscher Fruher) istutin krassipenkin viereiseen kolmioon, jokaiseen kulmaan yksi. Tai yhteen meni oikeastaan kaksi, kun olivat samassa potissa enkä raaskinut erottaa. (Kostautuu myöhemmin.) Keskelle laitoin hampun. Penkkiin oli sekoitettuna kottikärryllinen kompostia, lisäksi istutuskuoppiin laitoin kompostia myös. Tuumailin, että kolmiopenkeistäkin voisi muotoilla kohopenkit, hieman pyramidin muotoon. Hamppua laitoin myös kolmeen muuhunkin kolmiopenkkiin sekä kaalien lähistölle.

Lyhyeen hernepenkkiin kylvettiin paririviin italaista hernettä (käsitelty jollain pinkillä aineella), ja päätyihin laitoin persiljaa siemenestä. Kova on mulla usko ja luottamus, että itävät vielä tämän vuoden puolella :D Herneestä ois ehkä puoletkin riittänyt, mutta laitoin sit koko pussin kun en jaksanut alkaa siemeniä takas pussiin kerätä.

Hernettä meni myös pitkään penkkiin, jotain silpoydinhernettä. Veikkaisin, että ainakin Kelvedon Wonderia seassa, ellei kaikkikin. Tälleen jälkiviisaasti ajattelen herneetkin OLISI voinut kylvää vähän pidemmälle aikavälille jaksotetusti, mutta meni nyt sit lähes kertarysäyksellä.

Herneen ja härkäpavun päätyyn istutin kolme lamopinaattia, kaikki samasta nipusta... Laitoin entisen karkkilaatikon niiden päälle  ikäänkuin minikasvihuoneeksi. Taimet olivat melkoisen pienet vielä, mutta siinähän kasvavat (toivottavasti).

Palsternakka on itänyt, muutamassa jo ensimmäinen varsinainen lehtiparikin. Jos ensin näytti siltä, että ei meinaa itää, niin nyt niitä on itänyt tukoittain. Eli jokseenkin kaikki siemenet. Olenkin jo suurimman osan harventanut sirkkalehtiasteella, niin en sitten sorru siirtelemään taimia. Välikylvösnauriit näyttäs vähän piristyneen, liekö kastelu, tuhkaus vai mikä. Kolmiopenkin nauriinidut ovat suurimmilta osin joko hautautuneet mutaan tai kuivuneet hengiltä. Laitoin sinne sit muita ituja (sipulia, retiisiä, mangoldia), kattoo miten niiden käy. Tää on mulla vähän huono tapa itujen kanss tuhrata, mutta toisaalta tuntuu, että suurin osa kannattaa joka tapauksessa esi-idättää ja ehkä vähän -kasvattaakin, niin ei tarvitse jnnät meinaako suorakylvetyt nousta ollenkaan.

Ohra ja speltti ovat itäneet oraalle; kauniin vihreä matto.


Porkkana-papu-penkin viimeistelin kummuiksi, ja kylvin neljänneksen lisää porkkanaa. Pari papuakin on kylvettynä, silläkin uhalla, että vielä on liian viileää. Kyssäkaali-punajuuripenkkiin levitin kompostin katteeksi.


Pihassa

Toukokuun alussa maahan laitetut dahliat (joriinit) ovat alkaneet kasvaa. Kaikki mukulakot ovat hengissä, mutta siinä missä osassa on jo noin 30 cm versot, niin muutama on vasta nyt itänyt. Laitoin toisen erän kellarista löytyneitä jämiä kahden muun kukkapenkin päätyyn (muodostavat portin rantapolun alkupäähän). Nekin ovat itäneet, ja seuraan mielenkiinnolla saavatko kiinni ensinlaitetut.

Kuva otettu 7.6. Vasemmalla ylänurkassa pidemmälle ehtineitä joriineja, oikealla vasta iplkistämässä olkikatteen alta
Korkeat auringonkukat istutin 30. päivä, sinitähtöset, tsinniat (2 kpl) ja amarantit 31. Vielä on matalat auringonkukat vailla paikkaa. Taimissa oli pari kolme lehtiparia, ja hautasin ne potteineen maahan. Sinitähtösten poteista kuorin päällimmäisiä kerroksia, kun näytti siltä, että juuret eivät jaksa kasvaa läpi.Parina yönä on ollut melkein hallaa. Mutta pihassa ja palstalla olevat kasvit näyttävät olevan hengissä, joten tuskin halla on ehtinyt puraista.

Viikonloppuna pengoin romua jätelavalta, ja nyt on ns. ruukkutarha. Iso pärevasu, johon kylvin porkkanaa (yritäpä ne myllätä, myyrä!) ja istuti loput sipulit, sekä vasun ympärille erilaisia ruukkuja ja pohjasta rei'itetty ämpäri. Ruukkuihin laitan paprikaa, minitomaattia ja basilikaa. Tein oikein multaseoksenkin sekoittamalla pari ämpärillistä puoliksi palanutta lantakompostia ja edellisvuoden tomaattiturvesäkin sisällön lämpöpenkin multaan.

Piparjuuret sain istutettua omenapuun alle, kaverin tuomat kielot ovat vielä ämpärissään...

Kurpitsakumpu ilahduttaa: nauriit ovat hyvässä kasvuvauhdissa ja terveitä, siemenestä laitetut kurpitsa ja maissi ovat itäneet ja hyvinvoivia


---

Jälkikirjoitus 7.10.

4H ei tykännyt hampuista, joten ne revittiin syksyllä irti. Pihanauriit söivät kaalikärpäsen toukat. Daaliat eivät taimea pidemmälle päässeet koskaan. Varhaiskaalikin heitti henkensä heti pian istutuksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti