tiistai 18. syyskuuta 2012

Historiallisia hetkiä: Kasvimaan kunnostusta jo syksyllä!

Hetken mielijohteesta revin kasvimaalta pois ränsistyneet herneet, kurkut ja loput porkkanatkin, ja aloin kunnostaa penkkejä seuraavaa vuotta varten. Aiempina vuosina olen nimittäin jättänyt kasvit niille sijoilleen, ja siivonnut vasta keväällä.

Satoa ei taaskaan ihmeemmin tullut. Kurkkua sain yhden, kaksi pötköä per kasvi, ja hernettä lähinnä napsittiin suoraan syötäväksi. Porkkanoita sentään pari nippua, mutta nekin valmistuivat pari kuukautta suunniteltua myöhemmin.

Siivottavat penkit ovat aivan kasvimaan perällä, orapihlaja-aidan edessä. Pitkin kesää olen kitkenyt vuohenputkea pensasaidan alta. Paljastunut maa on todella möyheää, toisin epäillen kanojenkin asiaa hieman auttaneen. Mullan seasta on myös löytynyt muovin riekaleita; arvatenkin edellisten asukkaiden yrityksiä estää vuohenputken leviäminen perunamaalle. Kaavin pintamultaa kasvimaalle, silläkin uhalla, että mukana tulee vuohenputkea ja muuta rikkaa, ja loput peitän pahveilla, sanomalehdellä ja vanhoilla räsymatoilla.


Ns. auraton viljely ei meidän kasvimaalla taida onnistua, koska maa on käännettävä vähintäänkin kerran kaudessa mahdollisten myyränkäytävien ja kasvimaalle tunkeutuneiden puunjuurien takia. Tiedän kyllä, että puiden ja pensaiden ympäröimä pieni kasvimaa olisi edullisempaa laittaa vaikka kukkakedoksi, mutta sitkeästi aion vielä jonkin vuoden yrittää...

Uudistetuista penkeistä tulikin aika komeat. Kurkkupenkin takareunaan oli lantaa haudattuna, joten mylläsin sen multaan kunnolla. Kuohkeutettuna, lisämullalla ja kompostilla avitettuna, penkistä tulikin varsin korkea, noin 30 cm. Päälle heittelin vielä kukkimattomat spelttivehnät ohueksi peitoksi. Hernepenkki sai vielä enemmän uutta multaa, oikeastaan niin paljon, että useamman ämpärillisen siirsin edempänä oleviin penkkeihin.

Papupenkkejäkin kunnostin sen verran, että siirsin vuonankaaliruusukkeet kasvimaan itäreunalle, missä lehtiä on helpompi nyppiä syötäväksi, ja jäljelle jääneet pavut ja fenkolit multasin lisämullalla tukevasti pystyyn. En kyllä usko, että papua enää enempää tulee kun yötkin ovat jo kovin viileitä, mutta jos kuitenkin. Loput penkit - palsternakka, kesäkurpitsat, persilja - jätin vielä sikseen. Persiljapenkissä oli pintamulta aika tiivistynyttä. Kanat vai sateet? Ainakin kate on kulunut kesän aikana pois.

Kasvimaan länsireunan voisin jatkossa jättää suunnitelmista pois - yksinkertaisesti siksi, että siinä kasvaa monivuotisesti parsaa ja maa-artisokkia. Tosin parsapenkin länsipuolelle voisin kylvää jatkossa enemmänkin köynnöskrassia, kun se niin kauniisti kiipeilee parsaa pitkin, ja samalla saisin maata peitettyä muulllakin kuin rikkaruohoilla.

----

PÄIVITYS 5.10.

Sain naapurilta parisenkymmentä säkillistä vaahteranlehtiä, joista osan käytin orapihlaja-aidan alustan peittämiseen paksulla lehtikerroksella. Siis todella paksulla, lähemmäs puolimetrisellä. Saatanpa vielä heittää siihen päälle matonkin, mutta eivätköhän lehdet itsekseenkin paikallaan pysy. Loput lehdet menevät palstalle kumpujen täytteeksi, joskin osan voisin laittaa raparperipenkkiin katteeksi...

"Satoa" eli puutarhajätettä eli puiden lehtiä on luvassa vähän etäämmältäkin, joten varmasti riittää.

---

PÄIVITYS 6.10.

Pavut alkavat vedellä viimeisiään, joten täytin harjujen välit lantakompostilla. Roomalainen kesäkurpitsa oli jo heittänyt veivinsä, joten revin sen enimmäkseen irti.

Siivosin muuten koristekurpitsapenkkiäkin, vaikka se nyt ei tähän niin liitykään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti