sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Lehtiä, lehtiä, lehtiä, lisää lehtiä

Parhaillaan on menossa kauden loppuhuipennus, eli puunlehtien ja muun puutarhajätteen kierrätys. Jostain syystä naapureille tulee niin paljon vaahteran-, koivun- jne lehtiä, että joutuvat pakkaamaan kaiken ihanuuden jätesäkkeihin ja viemään kaatopaikalle teollisesti kompostoitavaksi. Aikani tätä ihmeteltyäni olen rohkaissun mieleni, ja kysynyt saisinko ottaa säkit (mielestäni) parempaan käyttöön. Minä kun ihan oikeasti kuvittelin, että tottakai kaikki halauvat käyttää lehdet itse, miksi kukaan jotain noin arvokasta materiaalia pois veisi! Naapurit saavat nyt vuorostaan ihmetellä, että mitä kummaa teen kaikella sillä tavaralla.


Yhdestä pihasta olen kuluneiden parin päivän aikana hakenut parisenkymmentä säkillistä vaahteranlehtiä. Suurin osa lehdistä on sellaisenaan, ensimmäiset säkilliset sentään ovat vähän esikäyneet, mutta kun naapuri tajusi mun ihan oikeasti lehtikariketta johonkin käyttävän, on muutamassa säkissä ollut lehdet ruohonleikkurilla silputtuna - seassa tuoretta ruohoakin. Alkuun säkkimäärä tuntui valtavalta, mutta nyt kun olen lehdillä täydentänyt kaksi "syväkompostia", peittänyt ongelmallisen pensaanalustan paksulla (puolimetrisellä) kerroksella kokonaisia lehtiä ja silputuilla kattanut puolitoista penkkiä palstalla (noin kolme neliötä) ovat säkitetyt lehdet harmikseni loppuneet. Onneksi on lisää luvassa, vaikka joudunkin vähän odottamaan ja osan seuraavasta korttelista hakemaan.

Kummun alku täynnä vaahteranlehtiä. Kaksi kohopenkkiä katettuna paksulla kerroksella keskimmäisen kuvan vaahteranlehti-koivunlehti-nurmi-silpulla.
Puolimetrinen kasa vaahteranlehtiä pensasaidan alle. Jospa se vähän hillitsisi vuohenputkea...

Kunhan lisää lehtiä saan, laitan hankaliin kohtiin orapihlaja-aidan alle tukahduttamaan vuohenputkea, kevään lämpöpenkin päälle routaa estämään (tiedä toimiiko, mutta näin on ohjeissa kehotettu tekemään), happamampaa kariketta alppiruusuille, vihannespenkkien, perennatarhojen ja marjapensaiden katteeksi, raparperimaan katteeksi  syväkompostien täytteeksi... kohteita kyllä riittää - vaan riittääkö sopivia lehtiä?

PÄIVITYS 24.10.

Vaahteranlehtien lisäksi olen hakenut viisi kottikärryllistä nurmisilppua naapureiden "kaatopaikalta", ja viisi säkillistä koivunlehtiroskaa toisilta naapureilta. Nurmisilput levitin kasvimaalle ja perennapenkkiin, kanojen avusutuksella. Lehtisäkit ovat tyhjentyneet karviaisten ja alppiruusujen alle. Lisäksi vähän kauempaa (seuraavasta korttelista) olen hakenut ainakin kuusi painavaa isoa säkillistä nokkakärryillä ja toinen mokoma autolla. Sekalaista puutarhajätettä: lehmuksen lehtiä, perennojen varsia, mätiä omenia... omput olisin kyl voinut jättää ottamattakin, mutta en ala ronkeloida. Lisää saan kun vaan haen.

Omasta pihasta on peitettynä suurin osa kasvimaasta sekä kaksi uutta vihannespenkkiä. Palstalta on peitettynä noin neljännes. Parempi sekin kuin ei mitään, minkä lisäksi peittämättömissä penkeissä on vielä asukkeja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti