lauantai 18. heinäkuuta 2015

Aari1


Kesän ja kasvukauden puoliväli on saavutettu. Kovin ovat kelit tuntuneet koleilta ja sateisilta, mutta kaipa kesäkuu kuitenkin oli tavallisen kesäkuun lämpöinen, ja kuulemma kevätkin oli nopea ja lämmin. (En huomannut, kun satoi vettä koko ajan.) Harsoja olisi tietenkin voinut enemmänkin hyödyntää, mutta jälkiviisaus on paras viisaus. Lämpöpohjat sentään laitoin kurkkukasveille, ja sen näkeekin kasvusta!

Kuluvan vuoden tavoitteeni on ollut päästä eroon ylitsevuotavasta siemenkokoelmastani (heikolla menestyksellä, vaikka aika monta pussia sainkin tyhjennettyä) sekä siivota palstaa rikkaruohoista. Myyrien kanssa taidan luovuttaa ja opetella elämään rinnakkain. Ei muuten, mutta palstalla on myös kontiaisia, jolloin loukuttaminen ei ole mahdollista.

Rikkaruohoista palstalla kasvaa yksivuotisia kuten peltosauniota, vesiheinää, kylänurmikkaa, hatikkaa, nenättiä, valvattia, pelto-orvokkia ja -lemmikkiä, sekä ratamoa,  joiden siemeniä maassa riittänee kymmeniksi vuosiksi. Monivuotisista, juurakoista leviävistä minttu jaksaa sitkeänä, mutta juolavehnän olen onneksi saanut siivottua käytännössä kokonaan. Varsinaisten rikkaruohojen lisäksi joka paikkaan ovat levinneet myös alunperin kesäkukkina ja yrtteinä kylvetyt kurkkuyrtti, kamomilla, kosmos sekä ruis- ja kehäkukka. Yksi jännä on myös puutarhajätteiden mukana kulkeutuneet kaksivuotiset ja perennat: esikot, orvokit, päivänkakkara, ruusumalva, illakko, akileija, jopa herukka sekä pari mysteerikukkaa.

Rikkaruohoja olen siivonnut pois penkeistä kasvien seasta käsin kitkemällä, käytävillä raivokkaasti haraamalla ja haravoimalla. Hullu kun olen, olen dumpannut kaikki hevosenkenkäkummun keskelle maatumaan, kun yleinen tapa palstoilla tuntuu olevan heittää rikkaruohot ym. lähipusikoihin. Kummun keskelle muotoutuvan kompostikasan kääntäminen voi kyllä olla haasteellista, kun retikkaviidakko on sulkeutunut peittäen tyhjän tilan.

Ihan hauskan näköinen palstasta tulee, kun ei ole aiempien vuosien tapaan umpeenkasvanut viidakko, vaan jonkinlainen muoto hahmottuu viljelypenkkien ja käytävien vuorotellessa. Yksi parhaimpia puolia puutarha- ja kasvimaaviljelyssä onkin jatkuvasti elävä ja muuttuva, lähes ennakoimaton lopputulos.

Alla jotain otoksia ensimmäiseltä aariltani. Mun taidot ja kärsivällisyys eivät riitä ottamaan pokkarilla kuvia, mistä värit ja syvyys näkyisi kuten paljaalle silmälle, mutta jospa kuvista jotain irti saisi.Etualalla kituliaita hajuherneen taimia, takana harson alla kaksi tomaattia. Oikealla  samettikukkia, vasemmalla puutarhajätteen mukana tullut herukka ja takana edellisvuotista kirveliä, joka on kukkinut ja kypsyttelee nyt siemeniään.

Punajuurta, joka ei meinannut millään itää, ja jonka alle myyrä on kaivanut kuoppia. Pitäisi harventaa, en raaski. Ylänurkassa näkyy naapuripenkin valkosipuli, mitä myyrä rakastaa myllätä.

Pellavaa kylvettynä nurkkapenkkiin. Pellavan seassa on kaksi mustakaalia, mutta jaksavatkohan kasvaa?
Jotain mysteeriherneitä, kovasti toivon, että olisi Sugar Tall White. Tuet unohdin, jälleen kerran, laittaa ajoissa, joten osa taimista oli jo melkoisilla mutkilla. Palstanaapurin mielestä jokaisen pitäisi noudattaa annettua 30 cm puskuria, joten koitin kesken kasvukauden kaapia kasvupenkistä tilaa polulle. Naapuri on kyllä oikeassa, kottikärryjen kuljettaminen palstojen välissä on haasteellista, jos polut ovat kapeita.
Kellohunajakukkaa. Surkeasti ovat taimettuneet, mutta tämä penkki on aina ollut vähän haasteellinen (en tiedä onko ongelma maassa vai sijainnissa). Yläoikealla näkyy vähän naapuripenkkiä, missä on harson alla latva-artisokkaa ja puolikuolleita pensaspapuja. Penkki rajoittuu palstojen väliseen polkuun, mitä pitäisi leventää...
Kuvan keskellä ylälaidassa yksi lukuisista siementämään jätetyistä palsternakoista. Varsin komea kukinto! Kukinto kannattaa kuitenkin viimeistään siementen kypsyessä poistaa ellei halua seuraavana keväänä kitkeä noin miljoonaa palsternakan tainta. Oikeassa reunassa kauden sekaviljelykokeilu: härkäpapua aluskasvinaan itsekylväytynyt kehäkukka. Kehäkukka on turhan aggressiivisesti kasvanut, mutta kitkiessä sain sitten leikkokukkia kotiin :) Vasemmalla keseunassa yksi kolmesta kaurapenkistä. Keskellä mangoldia, jonka itäminen vei ikuisuuden, ja kun viimeinkin ehdin harson alle kurkata, oli suurimman osan tilasta vieneet kehäkukka ja rikkaruohot.
Vasemmassa reunassa näkyy vähän keskikumpua, mikä onkin melkoinen viidakko kun laitoin kevään alussa päälle harson ja annoin kaiken kasvaa... Enimmäkseen itsekylväytyneenä kamomillaa, retikoita, kehä- ja ruiskukkaa sekä tilliä, mutta myös muutama porkkana, sipuli ja persilja sinnittelevät kaaoksen laidoilla.

Ortolana zucca di Faenza, italialainen kesäkurpitsalajike, joka tuottaa runsaan sadon. Samassa penkissä "reunakasvina" purjoa, joka kuitenkin uhkaa jäädä kesäkurpitsan lehtien alle. Takana hernemuuri, jonka jatkona tarha-akileija. Oikealla kauraa jonka seassa (oikealla yläreunassa) joku mysteerikukka. Etualalla trimmattu päivänkakkarapöheikkö.

Tänä kesänä pavut ovat olleet enimmäkseen surkeita. Jospa edes kourallisen palkoja saisi! Useampi taimi, harmillisesti hyvin itävää Purple Queenia, on kuollut, mutts onneksi edes nämä kaksi Saxaa jaksavat sitkeinä. Harson alla trimmattu päivänkakkara, jonka voisi kokonaankin repiä pois. Alareunassa isoja itsekylväytyneitä palsternakan taimia.

Lehtiselleri, keskellä, kasvaa hitaasti mutta varmasti. Takana olevan porkkapenkin on vallannut myyrä. Ennen kylvöä käänsin penkin kahdesti, ja silti myyrä on kaivanut penkin täyteen käytäviä.

Vasemmassa reunassa edellisen kuvan vasemmassa yläreunassa pilkottava porkkanapenkki. Kokeilin kylvää kaksi riviä penkin reunoille, tarkoituksena  oli jättää reilusti tilaa väliin. En tiedä menivätkö rivit kylväessä liian lähelle toisiaan vai onko MYYRÄ tehnyt töitään. Ainakin penkin keskelle oli kaivettuna käytävä... Porkkapenkin vieressä sekakumpu, missä harson alla latva-artisokka, takana piilossa hernettä, etualalla kolme mukulaselleriä ja seassa runsaasti itsekylväytyneitä kesäkukkia. Kuvan takaosassa kauraa.
Vielä yksi porkkanapenkki, tosin harson alla piilossa :D Etualalla puolestaan kesäpurjosipulia, mikä unohtui kylvää ajoissa. On niin paljaan näköistä verrattuna kaikkeen runsauteen. Oikealla kolmas kaurapenkki, vasemmalla ikivanha möhöjuuripenkki, missä on ollut enimmäkseen apilaa, mutta myöhemmin itsekylväytynyttä päivänkakkaraa ja harson alla pari kituliasta auringonkukkaa. Kehäkukkaa tuskin tarvitsee erikseen mainita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti