perjantai 17. helmikuuta 2012

Parhaimmat kasvikset kotipuutarhaan

Löysin mielenkiintoisen taulukon, jossa luetellaan 30 eri kasvia, ja arvioidaan niitä laadun (itsekasvatettu vs kaupasta ostettu),  sadon (per neliö) ja suhteellisen rahallisen arvon mukaan. Taulukko perustuu johonkin yliopistotasoiseen tutkimukseen, johon en ole perehtynyt. Neljänneksi kriteeriksi olisin laittanut viljelyn vaivattomuuden suhteessa saatuun satoon, mikä kotiviljelijälle on varsin merkittävä.

http://harvesttotable.com/2009/04/vegetable_garden_quality_yield/

Taulukon pohjalta pisteytin annetut rehut ja laitoin ne parhausjärjestykseen.

Täydet pisteet (9) saivat vihersipulit ja kesäkurpitsa.

Lähes täydet pisteet (8) saivat parsa, parsakaali, raparperi, tomaatti ja mangoldi, sekä (7) munakoiso, ruusukaali, lehtisalaatti, pensaspapu, porkkana, herne ja salkopapu.

Keskipisteitä saivat (6) kurkut  ja parika (vievät paljon tilaa), kukkakaali, punajuuri, retiisi, ja nauris  (kaupasta saa yhtä hyvää), sekä (5) selleri, kyssäkaali, palsternakkaä  (kaupasta saa yhtä hyvää) ja pinaatti (sadon vähyys).

Kehnoimmat pisteet saivat (4) (kerä)kaali, varastosipulit, perunat, "talvikurpitsa" (winter squash), keräsalaatti (kaupasta saa ihan yhtä hyvää, ja rahallisestikaan eivät ole merkittäviä), ja myskimeloni sekä (3) vesimeloni ja kurpitsa (pumpkin).

Olenkin aina ihmetellyt miksi ihmeessä varastosipuli ja peruna ovat suosituimpia kasvatettavia palstoilla, ja nyt olen entistä vakuuttuneempi niiden turhuudesta. Tietenkin uusia perunoita ja erikoisia lajikkeita kannattaa itsekin viljellä, muuten kaupasta saa puoli-ilmaiseksi laadukasta tavaraa! Kaali sentään on jo sen verran hankalakin, että sitä harvemmin näkee palstoilla, vaikka itsekin sitä harkitsin hapatusta varten.

Suomessa tomaattikin on vähän siinä rajoilla, koska avomaalla sadon saaminen on kyseenalaista. Toisaalta itsekasvatettu tomaatti on vain niin hyvää. Munakoisoa en edes listalle laittaisi, kun se on niin kylmänarka, mutta mainittu tutkimus taisikin olla Kaliforniasta.

Palsternakka mielestäni voisi saada lisäpisteen siitä, että se kuitenkin on varsin helppo viljellä, ja toisaalta melko kallista kaupassa, kuten myös kyssäkaali ja nauris. Toisaalta varastopunajuuria saa melkein puoli-ilmaiseksi, joten niitä ei mielestäni kannata viljellä kuin tuorekäyttöön, ja kukkakaali on melko haasteellinen. Meloneita ei todellakaan kannata itse kasvattaa, mutta kurpitsasta olisin hieman eri mieltä.

Taulukosta puuttuvia, mutta maininnan arvoisia ovat esimerkiksi lehtikaali (3/3/3), härkäpapu (2/3/3) ja maa-artisokka (1/2/3). Kaikki kolme ovat Suomen oloissa helppoja ja satoisia, sekä hankalasti kaupasta saatavia (varsinki lehtikaali). Pisteet arvoin ihan hattuvakiolla.

-----------------
LISÄYS 7.3.2012

http://www.cheapvegetablegardener.com/2009/01/most-profitable-plants-in-your.html

Listaa kotipuutarhurille arvokkaimmat kasvit - toki oletuksella, että ne tulee syötyäkin :)

En nyt ala koko listaa suomentamaan, mutta haluaisin kommentoida, että lehtikaali (kale) voisi kyllä olla paljon korkeammalla kun sitä ei vaan saa kaupasta... ainakaan kovin helposti. Samoin kyssäkaali (kohlrabi) ja palsternakka (parsnip) ovat mielestäni melko arvokkaita kaupasta haettuna. Vastaavasti peruna (potato), lanttu (rutabaga), punajuuri (beet), porkkana (carrot), sipuli (onion) ja kaali (cabbage) on superedullisia kilohinnaltaan, ja toisaalta vievät kohtuuttomasti tilaa palstalla. (Kaali onkin aivan listan häntäpäässä).

Yhteenvetona: kaikki tuore vihreä kannattaa, samoin vähänkin "eksoottisemmat" kuten nauris, palsternakka, kyssäkaali ja lehtikaali. Jos niitä haluaa syödä. Tosin nauris on ehkä turhan helppo kädettää, toisaalta onnistuessaan on vaivan arvoista.


VegetableUSD Value/SF
Cilantro$ 21.20
Arugula-Roquette$ 20.92
Green Salad Mix$ 17.55
Chives$ 16.40
Dill$ 16.40
Lettuce$ 16.20
Tomato, Cherry, small & medium$ 15.57
Turnip$ 9.90
Tomato, large$ 9.50
Squash, Winter$ 8.40
Tomatillo$ 8.00
Cucumber$ 7.74
Basil$ 6.63
Radish, Red$ 6.22
Pumpkin$ 6.20
Chard, Swiss$ 6.14
Celery$ 6.00
Squash, Summer$ 5.96
Choi$ 5.70
Peas, Snow$ 4.50
Pepper, Jalapeño$ 4.50
Squash, Summer, Zucchini$ 4.17
Onion, Bunching$ 4.14
Pepper, Bell$ 3.60
Brussels Sprouts$ 3.59
Carrots$ 3.56
Rhubarb$ 3.25
Squash, Winter, Butternut$ 3.20
Kale$ 3.07
Grass, Lemon$ 3.00
Peas, English$ 3.00
Onion, Bulb$ 2.63
Radish, White$ 2.60
Bean, Bush$ 2.51
Peas, Edible Pod$ 2.50
Artichoke, Globe$ 2.40
Cabbage, Chinese Napa$ 2.24
Squash, Winter, Delicata$ 2.10
Spinach, Spring/Fall$ 1.80
Leeks$ 1.75
Potatoes$ 1.50
Parsnips$ 1.50
Garlic$ 1.37
Squash, Summer, Yellow$ 1.34
Parsley$ 1.31
Corn$ 1.25
Squash, Winter, Acorn$ 1.20
Squash, Winter, Hubbard$ 1.20
Eggplant$ 1.10
Greens, Mustard$ 1.10
Rutabaga$ 1.00
Beet$ 0.89
Cabbage, Savoy$ 0.80
Broccoli$ 0.80
Kohlrabi$ 0.75
Cauliflower$ 0.60
Broccoli, Chinese$ 0.60
Cabbage$ 0.50

3 kommenttia:

 1. Paprikalle en ehkä antaisi suomen oloissa ihan nuin paljon pisteitä myöskään. Sen kasvattaminen meillä avomaalla on tuskainen ja epäonnistumaan tuomittu taival. Ne tuppaavat tarviimaan edes jonkunlaisen teltan.

  Sen sijaan, jos kurkkua kasvattaa avomaaversiona eikä kasvihuoneversiona niin sato voi olla runsaskin tilaan verrattain ja onhan ne vaan hyviä ^^

  Kurpitsoista olisin kanssa meidän oloissa eri mieltä. Ehdottomasti kannattaa kasvattaa kurpitsoita itse. Satoa saa hyvällä lajikkeella ihan höpönä ja siemenestä asti kasvattamien on halpaa ja helppoa.

  VastaaPoista
 2. Totta turiset! Varsinkin paprika on tomaattiakin tuskallisempi saada satoa tuottamaan. Siis avomaalla.

  Kurpitsoja on mulla(kin) tulossa viittä eri sorttia tällä kaudella... butternutit ja kalebassit jätin vielä tulevaisuuteen, mutta öljysiementä aion kokeilla, ja aiemmin testattuja on kesäkurpitsa, spagettikurpitsa, halloween-kurpitsa, jättikurpitsa ja koristekurpitsat. Jaa mutta sittenhän niitä onkin kuusi :O

  VastaaPoista