perjantai 6. huhtikuuta 2012

Siemeniä multaan: tomaatit, tomatillo (v. 2), mukulaselleri + lisää esi--idätyksiä

Takatalven kunniaksi päätin kylvää kaikki tomaatit paitsi Golden Sunshinen, jolle pitäisi riittää lyhyempikin esikasvatusaika (1-1,5 kk). Eli Moneymaker 2 kpl, pienet kirsikkatomaatit Roma, Venus ja Vilma,  yksi kutakin sekä köynnöstävän Goldkrone 2 kpl. Koska olin tunkenut laatikkoon kaiken kaikkiaan tusinan minipotteja, laitoin vielä kaksi pottia itämässä ollutta chilipaprikaa Koräl sekä kolme pottia tuoreempia tomatillon siemeniä.

Moneymaker ja Goldkrone toivon mukaan pääsevät lämpölavaan jo kesäkuun alussa, kirsikkatomaatit ja chilipaprikan ruukutan. Tomatillot menevät aarimaalle viimesyksynä tehtyyn kumpuun. Kovasti siis lasken sen varaan, että tila riittää, vaikka kasveja on useita näin hyvissä ajoin aloitettuna. (Lähempänä toukokuuta kylvän vielä pari  kappaletta paprika Yolo Wonderia sekä aiemmin mainittu tomaatti Golden Sunshinea. Tilavaraus myös alempana mainittaville munakoisolle ja shishitoolle...)

Inspiroiduin askartelemaan enemmänkin sanomalehtiminipotteja, joten iskin myös itäneet mukulasellerin siemenet multaan. Idut olivat niin pienenpikkuruisia, että jätin ne aivan pintaan... (Tomaattejakaan jne en kovin peitellyt, vaan käärin astian muoviin)

Lopuksi laitoin myös muinaiset pitkän ja pienen munakoison sekä shishitoon eli vihreän paprikan siemenet esi-itämään kostealle vessapaperille muovipussiin. Laitoin ronskisti niin paljon kuin paperille mahtui, mutta olen ihmeissäni jos yksikään itää... Ja jos itää, niin tässä vielä 2 x 3 kasvia lisää taimiviidakkooni. Kääk! (Varsinki kun ovat kovin lämpöä kaipaavia otuksia.)

----

PÄIVITYS 9.4.2012

Ainakin Koräl ja joku kirsikkatomateista on itänyt \o/ Siis vielä ei ole sirkkataimia, mutta kun siemenet ovat niin pinnassa, niin näen siemenestä multaan työntyvän karvaisen sirkkajuuren. Lähipäivinä varmasti loputkin! Sitten vaan pitäisi kehitellä lisävaloa. Jos vaikka tänä vuonna saisi aikaiseksi. Shishitoo ja munakoisot eivät yllättäen ole näyttäneet merkkiäkään itämisestä, mutta onhan tässä aikaa odotella...

11.4.

Nyt näkyy jo sirkkataimetkin Korälista ja kirsikkatomaateista

13.4.

Kaikki tomaatit, Koräl ja tomatillo sirkkataimella. Myös Shishitoo ja munakoisot itäneet, jopa liiankin kanssa

1.5. Shishitoo ja munakoisot yllättivät, lähes kaikki siemenet olivat itäneet, ja purkkiin valikoiduista kaikista kasvoi taimi... jatkoon koulin vain neljä kumpaakin. Tomatillo kasvaa hitaasti, ja näillä näkymin olisi neljä yksilöä maksimissaan.

22.5.

Vähän hitaasti ja kituen kasvavat, liekkö sittennkään sanomalehtipotti optimaalisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti