keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Möhöjuurta

Niin palstallani kuin pihassamme on möhöjuurta, ja valitettavasti on todettava, että omalla hutiloinnillani olen onnistunut  saastuntaa levittämään. Älä koskaan kuvittelekaan kompostoivasti möhöjuurakkoa! Möhöjuuri ei tuhoudu, vaan leviää kompostin mukana kaikkialle, minkä lisäksi hyvä komposti on käytännössä käyttökelvotonta (ja siltti suunnittelen levittäväni sitä mm. marjapensaiden ja perennojen juurille).

Möhöjuurta havaitsin ensimmäisen kerran jo pari, kolme vuotta sitten, ellen aikaisemminkin. Havainnoista huolimatta toin saastuneita kasveja pihaamme, ja kompostiin. Sitä en tiedä, mistä tai milloin möhöjuuri on alunperin riesakseni ilmestynyt. Ehkä sitä oli palstalla jo valmiiksi, mikä selittäisi joidenkin ristikukkaisten surkea kasvun, tai ehkä se on tullut torilta ostettujen kaalintaimien tmv mukana.

Viimeisimmän tiedon (1) mukaan ainoa toimiva torjuntakeino tuntuu olevan estää möhöjuuren leviäminen  alunperinkään (varsinkin suurilla viljelyksillä). Tiukka hygienia esim välttäen kyntämistä ja maa-aineksen siirtymistä laitteiden ym mukana. Koska möhöjuurta kuitenkin on jo palstallani, ja saastunnasta ja muista haasteista huolimatta haluan sitkeästi jatkaa ristikukkaisten kasvattamista, konsultoin internetiä keräten joitain strategioita:
  • Pari, kolme viikkoa ennen istutusta tai kylvöä, istutusalueelle levitetään reilusti kalkkia. Möhöjuuri leviää maassa kuin maassa, mutta korkea pH ja kalkki hidastavat vaikutusta kasvien juuriin. (2)
  • Ristikukkaisen (erityisesti ruusukaali, parsakaali, lehtikaali, jättikyssäkaali, keräkaali tai kiinankaali, miksei myös paksoi ja mitsuna) taimikasvatus  puhtaassa (mahdollisesti jopa steriilissä) mullassa, isossa ruukussa. Suositushalkaisija ruukulle on 10 cm, mutta jopa 15 cm! (Vertailun vuoksi, litran maitotölkki on noin 7 cm sivultaan, ja yleisimmät kukkaruukut, esim. lasittamattomat saviruukut,  10 cm.) Vahvajuuriset taimet ehtivät kasvaa ennen möhöjuuren hyökkäystä. (2)
  • Taimipaakun varovainen käsittely istuttaessa, sillä möhöjuuri voi tarttua katkenneiden juurien ja muiden haavojen kautta.
  • Istutuskuoppa isommaksi kuin  taimipaakku, ja täytetään hyvinpalaneella karjanlannalla tai  varmasti puhtaalla kompostilla, jolloin juuret saavat lisäaikaa kasvaa ja vahvistua.
  • Suorakylvettävien ristikukkaisten (kuten lanttu tai nauris) kylvö (tai istutus) viisiasteiseen maahan, sillä ainakin jotkut lajikkeet itävät kylmässäkin maassa, kun taas möhöjuuri viihtyy lämpimämmässä. Myös varhaiskaalin kohdalla sama voisi toimia. Reippaat isot taimet, ja varhain maahan
  • ja lopuksi tärkein: kahdeksan vuoden viljelykierto. Möhöjuuri voi selvitä jopa 20 vuotta maassa ilman isäntäkasvia, Ruotsissa tehtyjen kokeiden mukaan arvioitiin 17 vuotta. Möhöjuuren puoliintumisaika on nelisen vuotta, jolloin vähäisesti saastuneessa maassa 3-4 vuodenkin kierto voi riittää, mutta jos mahdollista, niin pidempi aika parempi. (3)
  • Muita ehdotuksia voisi olla talvirukiin kylvö ja muokkaus maahan kolmeviikkoisena (4) syöttikasvi (bait crop, tuskin toimii, (5)), erinäiset fungisidit (kalliita, tehottomia, (6) mukaanlukien raparperi kuopassa), puhdas komposti ja muu orgaaninen aines (edistävät kasvien terveyttä, ja mahdollisesti maaperässä olevien bakteerien työskentelyä möhöjuurta vastaan), möhöjuurelle vastustuskykyiset lajikkeet (epävarmoja, voivat pahimmillaan edistää uusien möhöjuurikantojen kehittymistä)
(1) http://www.canolawatch.org/2013/06/26/top-10-tips-from-the-2013-international-clubroot-workshop/
(2) http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/Profile.aspx?PID=128
(3) Wallenhammer, A.C. 1996. Prevalence of Plasmodiophora brassicae in a spring oilseed rape growing area in central Sweden and factors influencing soil infestation levels. Plant Pathology, 45:710-719, referoituna http://www.parklandcounty.com/Assets/Residents /Acreage+and+Farm+Living/Clubroot+Crop+Rotation.pdf
(4) http://toxipedia.org/display/ipmopedia/Club+Root /
(5) http://pubs.aic.ca/doi/abs/10.4141/cjps10200
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8122343
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti